Hoofdkantoor van Yukos blijkt plotseling veel meer waard te zijn

Hoofdkantoor van Yukos blijkt plotseling veel meer waard te zijn A police officer stands near a headquarters of oil giant Yukos in Moscow during the auction of of the former energy empire's key assets, 11 May 2007. A mystery bidder bought the Yukos headquarters 11 May 2007 for 3.9 billion US dollars, completing the destruction of the former oil giant of jailed tycoon Mikhail Khodorkovsky, auction organisers said. A group called Prana paid more than four times the starting price for the Yukos office in Moscow and other properties, beating off rival bids from Kremlin-backed oil major Rosneft. AFP PHOTO / ALEXANDER TITORENKO AFP

Een gekkenhuis, schrijven Russische kranten. Vrijdag viel via een even hectische als ondoorgrondelijke veiling het doek voor Yukos, ooit Ruslands grootste olieconcern.

Onder veilingnummer 13 werd het laatste segment van Yukos verkocht om een belastingsschuld van ruim 20 miljard euro te voldoen. Het betrof vastgoed, waaronder het inmiddels spookachtig verlaten hoofdkwartier van Yukos in Moskou, een ‘intelligent gebouw’ van 22 verdiepingen dat in 2002 werd opgeleverd. Daarnaast waren er enkele handelsfirma’s van Yukos. Al met al 1,5 miljard waard, schatten experts vooraf.

De bieders waren vehikel Neft-Aktiv van staatsolieconcern Rosneft en het obscure Prana. Zij wisten kennelijk iets wat de rest van de wereld niet wist, want in een verhitte atmosfeer boden ze in drie uur liefst 707 maal. De teller stopte bij bijna 3 miljard euro, toen Rosneft afhaakte.

De Russische pers ziet Prana als een front voor staatsconcern Gazprom, dat immers als enige de strijd aandurft met een in het Kremlin verankerd staatsbedrijf als Rosneft. Maar waarom zoveel geld voor nummer 13? De Russische pers speculeert dat in de oude handelsfirma’s van Yukos nog een berg cash en wellicht oliereserves bevroren liggen. Schattingen van de cashvoorraad variëren van 900 miljoen tot 2 miljard euro.

Meer dan een troostprijs is het niet voor Gazprom, dat verrassend weinig verdiende aan de vivisectie van Yukos. In een serie veilingen ontstond uit de as van Ruslands grootste olieconcern een nieuwe nummer één: staatsconcern Rosneft. Dat haalde de hoofdprijs binnen: de olievelden en raffinaderijen van Yukos-dochters Tomskneft en Samaraneftegaz. Bij die veilingen werd slapjes geboden: de prijs was zo’n 6 tot 7 procent boven de vraagprijs. Rosnefts dagproductie is nu opgestuwd tot 2,1 miljoen vaten. Lukoil, nu weer Ruslands nummer twee, produceert 1,8 miljoen vaten.

Veel analisten dachten dat de staatsconcerns Gazprom en Rosneft de buit zouden verdelen, maar kennelijk wil het Kremlin een aparte staatskampioen voor gas en voor olie.