Golftalent imponeert

Golfer Joost Luiten heeft gisteren bij zijn derde toernooi op de Challenge Tour een verrassende overwinning behaald – zijn eerste als prof. Bij het Toulouse Challenge Open eindigde hij met zeventien slagen onder par bovenaan, met een slag voorsprong op Nicolas Vanhootegem.

De Belg raakte zijn leiderspositie in de vierde ronde kwijt, maar kon zichzelf dat eigenlijk nauwelijks verwijten. Luiten kwam met een uitmuntende slotronde van 64 binnen, verreweg de beste ronde van de toppers. Met een totaal van 271 sloot hij af, Vanhootegem scoorde 67 en eindigde op 272.

Luiten, een 21-jarige eerstejaars prof, scoorde op de eerste vijf holes drie birdies. Vanhootegem liet zich niet zomaar aftroeven en noteerde in de laatste elf holes zelf ook vijf birdies, maar uiteindelijk kwam hij net te kort. Luiten imponeerde van begin tot eind. Op de achttiende hole, par-3, sloot hij af met een birdie. Het leverde hem 20.000 euro op.

Luiten heeft extra voordeel van zijn zege in Toulouse. Hij mag nu dit jaar ongelimiteerd meedoen aan de toernooien uit de Challenge Tour. Luiten, lid van het amateurteam dat vorig jaar de wereldtitel veroverde, is pas de derde Nederlander die een toernooizege op de Challenge Tour behaalt. Alleen Rolf Muntz en Maarten Lafeber presteerden dat ooit eerder. (ANP)