Geweld laait op in Karachi, 41 doden

Gistermiddag was het nog uiterst onrustig in de straten van Karachi, waar zaterdag tientallen doden vielen bij gevechten met de oproerpolitie. (Foto AP) A Pakistani protester jumps over tyres set on fire to condemn Saturday's violence in Karachi, Pakistan on Sunday, May 13, 2007 in Karachi, Pakistan. Pro-government and opposition groups blamed each other for the worst political violence to grip Pakistan in years, as fresh riots broke out and the toll from bloody street battles in Karachi rose to 37 dead and over 150 wounded.(AP Photo/Shakil Adil) Associated Press

In de Pakistaanse stad Karachi lag het openbare leven vanochtend vrijwel stil. Daar werden dit weekeinde 41 mensen gedood bij gevechten met de politie. Het geweld houdt verband met de affaire rond de door president Musharraf geschorste opperrechter Chaudhry.

Het straatgeweld in Karachi was het hevigste in jaren in Pakistan. Gistermiddag gaf de regering de oproereenheden toestemming te schieten op geweldplegers. Vanochtend was de spanning voelbaar in de straten van de miljoenenstad aan de Arabische Zee, maar nieuw geweld bleef uit.

In de hoofdstad Islamabad werd vanochtend evenwel een hoge administratieve functionaris van het Hooggerechtshof en een goede bekende van opperrechter Chaudhry vermoord bij zijn huis. Het is onduidelijk of er een direct verband bestaat tussen deze moord en de affaire rond opperrechter Chaudhry. De vrouw van de vermoorde functionaris, Syed Hammad Raza, zei dat er in ieder geval geen sprake was van een roofoverval. „Hij (haar man) deed de deur open en zij (de daders) schoten hem neer en renden weg”, zei ze.

De vermoorde functionaris was net als opperrechter Chaudhry afkomstig uit de deelstaat Baluchistan. „U heeft hem naar Islamabad gehaald. U had hem moeten beschermen”, zei de weduwe vanochtend tegen de bezoekende Chaudhry.

President Pervez Musharraf stelde Chaudhry op 9 maart om onduidelijke redenen op non-actief. Een gerechtelijke onderzoekscommissie moet bepalen of Chaudhry zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik, zoals de regering zegt. Intussen houden juristen en andere groepen van de Pakistaanse middenklasse voortdurend protestbijeenkomsten in Islamabad, Lahore en andere grote steden. Zij vermoeden dat Musharraf deze stap heeft gezet om te voorkomen dat Chaudhry juridische bezwaren zou maken als Musharraf later dit jaar herkozen wil worden zonder zijn positie als legerleider op te geven.

Chaudhry had zaterdag een bijeenkomst van medestanders in Karachi willen toespreken, maar kon de stad niet inkomen door de demonstraties van regeringsaanhangers en oppositiepartijen. Er ontstonden gevechten en schietpartijen. Winkels werden in brand gestoken en lijken op straat achtergelaten. (Reuters, AP, AFP)