‘Enduring Quagmire’

Terwijl een scheidende Nederlandse NAVO-bevelhebber victorie kraait over zijn onverslagen vijanden, kruipt het verzet aan het andere eind van de tunnel weer uit zijn holen. Het gaat goed in Afghanistan, is de boodschap van het bondgenootschap, maar waarom gaat het er dan zo slecht?

Toen de VS Afghanistan unilateraal de oorlog verklaarden, was hun toekomst nog roze gekleurd. Wat 15.000 Russische doden in een decennium niet was gelukt, zouden de VS op hun manier en met steun van hun door terreurangst bedwelmde strijdmakkers uit Europa wel even klaren. Nadat de laatste bunker-blaster Tora Bora aan stukken reet, heette ook daar de missie ‘accomplished’.

Het is natuurlijk anders. Zes jaar onophoudelijke strijd heeft de Talibaan verdeeld, maar niet verslagen. En samen met het verzet in Irak wedijveren zij om het meeste aantal doden in zo min mogelijk aanslagen. De Talibaan zijn nog springlevend en winnen aan steun naarmate de NAVO, met haar omstreden status in het land, faalt in haar opzet.

De internationale troepenmacht, met de dag wanhopiger door de diepte van dit moeras, vertrouwt steeds meer op ‘luchtsteun’ en verspeelt daardoor niet alleen onnodig veel burgerlevens aan Afghaanse kant, maar ook het laatste restje ‘grondsteun’. Nu wil het Afghaanse parlement verbieden dat de schietgrage grondhazen van ‘Duurzame Vrede’ ongevraagd het vuur openen op vermeende stellingen van de Talibaan. Waar eindigt dit?

De oplossing zit ’m niet in het gebruik van geweld, zegt de NAVO. Dat is een waar woord, maar waarom zien we er dan zoveel van? Reconstructie en wederopbouw doet het ’m wel, zegt de NAVO. Dat is een waar woord, maar waarom zien we er dan zo weinig van?

De wereld is haar buitenlandse escapades zat, heeft het hart er niet bij, houdt de hand op de knip, en denkt ten slotte vooral aan zichzelf. De internationale strategie voor de toekomst heet ‘Operatie Exit’. Wat de Afghanen rest is ‘Enduring Quagmire’.

Floris-Jan van Luyn

Floris-Jan van Luyn is journalist en filmmaker en oud-correspondent van NRC Handelsblad in China.