een weekeinde vol voetbal

Schalke 04 heeft op de voorlaatste speeldag van de Bundesliga de koppositie en zeer waarschijnlijk de titel verspeeld aan VfB Stuttgart. De ‘Königsblauen’ verloren de beladen derby bij Borussia Dortmund met 2-0. Schalke, dat al 49 jaar wacht op een titel, raakte voor het eerst sinds de twintigste speelronde de leiding kwijt. Stuttgart versloeg VfL Bochum (3-2) en heeft nu twee punten voorsprong. Werder Bremen, dat thuis verloor van Eintracht Frankfurt (2-1), haakte af in de titelstrijd. Met een thuisduel met Cottbus voor de boeg heeft Stuttgart alles in eigen hand. Schalke ontvangt Bielefeld.

Oliver Kahn (Bayern München) en Michael Ballack (Chelsea) krijgen 50.000 euro schadevergoeding, omdat een firma in seksartikelen tijdens het WK voetbal vibrators met hun naam op de markt bracht. Het bedrijf Beate Uhse verkocht producten met de naam ‘Olli K.’ en ‘Michael B.’ zonder dat beide voetballers daarvoor toestemming hadden gegeven. De spelers sleepten het bedrijf voor de rechter, maar zaterdag werd de zaak alsnog geschikt.

Tottenham Hotspur heeft zich op de slotdag van de Engelse competitie geplaatst voor het toernooi om de UEFA Cup. De formatie van coach Martin Jol won met 2-1 van Manchester City en eindigde daardoor evenals vorig seizoen op de vijfde plaats. Ook Everton (1-1 bij Chelsea) en Bolton (2-2 tegen Aston Villa) verzekerden zich van deelname aan het evenement. De eerste vier, Manchester United, Chelsea, Liverpool en Arsenal doen mee aan de Champions League of de voorronde daarvan.

Wigan Athletic voorkwam in het sleutelduel bij Sheffield United degradatie. De club van Arjan de Zeeuw en Denny Landzaat won met 2-1, waardoor Sheffield door een slechter doelsaldo degradeerde. West Ham speelde zich veilig door met 1-0 te winnen Manchester United.

Ondanks puntenverlies verzekerden Lazio Roma en AC Milan zich van deelname aan de voorronde van de Champions League. De nederlaag van Empoli bij Siena (0-2) speelde daarbij een belangrijke rol. Lazio verloor de doelpuntrijke topper (4-3) bij kampioen Inter, Milan speelde gelijk bij Catania (1-1). Clarence Seedorf scoorde voor de Milanezen. Lazio en Milan zijn met 61 punten twee speelronden voor het einde niet meer te achterhalen door nummer vijf Fiorentina (54 punten).

Real Madrid heeft in de Spaanse competitie Barcelona ingehaald. In een duel met een sensationeel verloop versloeg Real zaterdag in de slotminuten Espanyol. De Argentijn Higuain maakte 4-3, nadat de Uruguayaan Walter Pandiani door drie keer binnen 19 minuten te scoren Espanyol op 1-3 had gezet. Ruud van Nistelrooy nam de eerste treffer van de thuisclub voor zijn rekening.

Barcelona kwam een dag later thuis niet langs Real Betis (1-1). Zowel Barcelona als Real Madrid heeft nu 66 punten. Sevilla volgt op twee punten.

Sochaux heeft de Coupe de France gewonnen. De club stond in de bekerfinale na 120 minuten gelijk met Olympique Marseille (2-2). In de strafschoppenserie hielden de spelers van Sochaux hun zenuwen beter in bedwang en bezorgden daarmee hun werkgever voor het eerst sinds 1937 de bekerwinst.

Fenerbahçe is voor de 17de keer kampioen van Turkije geworden. De club speelde op eigen veld 2-2 tegen Trabzonspor. Concurrent Besiktas verloor bij Bursaspor (3-0) en dat resultaat plaatste de club op onoverbrugbare achterstand.