Doe net als PSV: word kampioen!

De kiezer heeft altijd gelijk. Geen politicus die de uitslag van verkiezingen in twijfel trekt. Het is de vraag of ook de voetbalsupporter altijd gelijk heeft. Bijvoorbeeld, als hij met zijn voeten stemt.

In De Kuip waren gisteren grote spandoeken neergelegd om de lege tweede ring wat gezelliger te maken. Zelfs het trouwe legioen had even genoeg van voetbal. In de Arena hetzelfde beeld. Ook het stadion van Ajax zat nog niet voor de helft vol. Seizoenkaarthouders van Ajax en Feyenoord bleven, ondanks de geboden kortingen, in grote getale thuis.

Een triest beeld. Zeker omdat grote spelers als Pierre van Hooijdonk – achttien jaar prof, 46 interlands – en Paul Bosvelt – achttien jaar prof, 24 interlands – gisteren afscheid moesten nemen voor halflege tribunes.

De play-offs leven nog niet echt in Nederland. In elk geval niet in de eerste ronde, zo blijkt. Ook de kijkcijfers vallen tegen. Ondanks aansprekende wedstrijden als Ajax-Heerenveen, AZ-Twente en Feyenoord-Groningen keken gisteren slechts 1,9 miljoen mensen naar het voetbal op tv. Op zaterdag slechts 600.000.

De veel gehoorde oplossing om ook in de slotfase van de competitie volle tribunes te trekken is simpel. Maak de seizoenkaart iets duurder en zorg dat de trouwe klanten op hun vaste stek automatisch naar de play-offs kunnen kijken. Die oplossing mag simpel zijn, maar toch ligt die niet voor de hand. Door de play-offs bijna gratis te maken, tast je het bestaansrecht aan van de vorig jaar in het leven geroepen nacompetitie. De play-offs hadden en hebben immers als doel extra geld te genereren. En om het voetbalpakket destijds voor Talpa aantrekkelijker te maken.

Gezien de tegenvallende belangstelling moeten de clubs zich afvragen of de play-offs in deze vorm bestaansrecht hebben. Het blijft ook een rare zaak: de trouwe seizoenkaarthouder dient extra te betalen om de ontknoping van het seizoen mee te mogen maken.

De clubs hebben geen enkele reden tot klagen. Zij hebben ingestemd met het voornemen om gedurende drie jaar play-offs te houden. Slechts één club was tegen. Daar stemden de spelers dit en vorig seizoen met hun voeten. Door kampioen te worden.

Erik van der Walle