Derde ijshockeytitel Canada in vijf jaar

Canada heeft zich gisteravond voor de 24ste keer in de historie verzekerd van de wereldtitel ijshockey in de A-poule. De Canadezen versloegen in Moskou Finland in de eindstrijd met 4-2. De periodestanden waren 2-0, 1-0 en 1-2. Canada schakelde zaterdag in de halve finale titelverdediger Zweden eenvoudig uit met 4-1.

De wereldtitelstrijd leek na twee periodes al beslist in het voordeel van de Canadezen. Door treffers van Rick Nash, Eric Staal en Colby Armstrong stond het toen al 3-0. Finland vocht echter in de derde periode terug en kwam door Petri Kontiola en Antti Miettinen op3-2. De beslissende vierde Canadese treffer van Rick Nash viel met 1 minuut en 6 seconden op de klok.

Voor de Canadezen, die in Rusland alle duels wonnen, was het de derde gouden WK-medaille in vijf jaar. Nash en Staal scoorden in de eerste periode toen de Canadezen met numerieke meerderheid op het ijs stonden. Armstrong vergrootte de voorsprong.

De Finnen bleken echter over een lange adem te beschikken. In de kwartfinale hadden ze al een shoot-out tegen Amerika nodig om verder te komen en in de halve finale was een golden goal tegen Rusland in de verlenging van beslissende betekenis.

Ook tegen Canada gaven ze niet op. Twee treffers in de derde periode gaven het duel alle spanning terug. Na de 3-2 stonden er nog iets meer dan twee minuten op de klok. Nash hielp de Canadezen ten slotte aan de bevrijdende vierde treffer. Voor de Finnen was het de tweede nederlaag in de finale op rij. Vorig jaar verloren ze ook de olympische finale.

De wereldtitel maakte voor de Canadezen het slecht verlopen olympisch toernooi in Turijn enigszins goed. Een jaar geleden werden de Canadese sterren van de NHL in Italië al in de kwartfinale naar huis gestuurd.

Rusland won voor eigen publiek de bronzen medaille. (ANP)