De Mol koopt Endemol met Berlusconi

John de Mol koopt Endemol terug van het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Samen met het Italiaanse bedrijf Mediaset van oud-premier Berlusconi en zakenbank Goldman Sachs biedt hij 2,6 miljard euro.

Dat heeft Telefónica vanochtend bekendgemaakt. Het consortium biedt 25 euro per aandeel voor het belang van 75 procent dat de Spanjaarden in Endemol hebben. Anderhalf jaar geleden plaatsten zij al een kwart van de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs.

Met de aankoop krijgt De Mol het ooit door hem opgerichte bedrijf zeven jaar na de verkoop ervan weer in handen. In maart 2000 verkocht hij het bedrijf samen met zijn toenmalige zakenpartner Joop van den Ende aan Telefónica voor 5,5 miljard euro in aandelen. Beide oprichters hadden toen ieder ruim een kwart van het bedrijf in handen.

Afgelopen vrijdag sloot de periode dat geïnteresseerde partijen een bod op Endemol konden uitbrengen. Behalve het consortium rond De Mol hebben ook de Franse investeringsmaatschappij PAI en het Britse private-equityfonds Apax belangstelling getoond. Elk van die partijen werkt samen met een voormalige landenmanager van Endemol.

Hoewel Endemol een winstgevende dochter is, heeft Telefónica flink moeten afschrijven op de producent van de succesvolle programma’s Big Brother en Deal or no deal. Kort na de miljardenaankoop kwam er een einde aan de hausse rond internet- en multimedia-aandelen. In november 2005 bracht het concern een kwart van Endemol naar de beurs in Amsterdam. Daarbij werd het bedrijf gewaardeerd op 1,1 miljard euro, eenvijfde van de aankoopprijs in 2000. In maart zette Telefónica Endemol definitief in de etalage, omdat het niet langer tot de kernactiviteiten behoort.

Tegen de achtergrond van de eerdere afboeking maakt Telefónica nu een boekwinst op Endemol van bijna 1,4 miljard euro, zo vermeldt het persbericht van vanmiddag. Sinds de beursgang bouwde John de Mol via zijn investeringsvehikel Cyrte Investments al een pakket van ruim 5 procent op in Endemol. Zowel zakenbank NIBC als pensioenfonds PGGM participeert in Cyrte.