Dales: standpunt over tweede paspoort herzien

De Kamerfractie van de VVD moet het standpunt over de tweede paspoorten herzien. Het beperken van de dubbele nationaliteit van ongeveer een miljoen Nederlanders is niet liberaal en tegen de wil van de VVD-leden. Dat zei prominent VVD’er Geert Dales, burgemeester van Leeuwarden, op het VVD-congres zaterdag in Rotterdam. Dales wil op korte termijn een debat in de partij over de manier waarop de VVD met de kwestie van de dubbele nationaliteit moet omgaan. Wat hem betreft is een dubbele nationaliteit geen probleem. „Liberalen toetsen mensen op hun rechten en plichten, hun gedrag, de mate van integratie, of ze de taal spreken en meedoen aan onze maatschappij. Het hebben van twee of meer paspoorten is daarbij totaal onbelangrijk”, zei hij.

Dales hekelde de opstelling van de fractie in het debat over de regeringsverklaring, eerder dit jaar. Daar riep fractievoorzitter Rutte staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenbeleid, PvdA) op haar Turkse paspoort alsnog in te leveren. Ook SP-leider Marijnissen liet later weten dat het „een dikke extra plus” zou zijn als Albayrak – en staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) – hun ‘tweede’ paspoort zouden inleveren. Dales zei op het congres dat „het een dikke liberale plus zou zijn als mensen zelf mogen kiezen of ze hun paspoort willen houden of niet”. Volgens Dales hadden de leden van de VVD vorig jaar nog tegen een verdere verplichte beperking van de dubbele nationaliteit gestemd.

Volgens de VVD-fractie kan het bezit van twee paspoorten leiden tot onduidelijkheid en belangenverstrengeling. Fractievoorzitter Rutte hield dan ook vast aan het fractiestandpunt. Hij ontkende dat zijn partij in meerderheid tegen het verbieden van de dubbele nationaliteit is. „Dat was een technische discussie over de uitvoering van de wet.”Rutte vindt dat het hebben van een dubbele nationaliteit kan leiden tot onduidelijkheid, het risico met zich meebrengt van conflicterende belangen en duidt op een „gebrek aan oriëntatie op onze samenleving”. Dat is volgens hem niet hetzelfde als loyaliteit. „Wij blijven voor het zo veel mogelijk terugdringen van de dubbele nationaliteit.”

Dales erkende dat voor sommige functies het hebben van een dubbele nationaliteit een probleem kon zijn, maar hij daagde de VVD-fractie uit dan maar een lijst te maken van functies waarbij een enkelvoudige nationaliteit noodzakelijk is.