Cricketboycot tegen regime Zimbabwe

De Australische regering heeft het nationale cricketteam, dat vorige maand wereldkampioen werd, verboden in september van dit jaar een tour door Zimbabwe te maken.

Het besluit is een protest tegen het regime van president Robert Mugabe. Volgens premier John Howard is het onvermijdelijk dat Mugabe de tour voor propagandadoeleinden zal gebruiken. Tegen ABC radio zei hij: „Het regime gedraagt zich als de Gestapo tegen zijn politieke opponenten.”

Lovemore Banda, manager van de Zimbabwaanse cricketbond, zei in een reactie er vanuit te gaan dat de tour doorgaat. „We verwachten dat Australië zijn afspraken nakomt.” Maar de Australische regering heeft de wereldcricketfederatie (ICC) inmiddels van zijn besluit op de hoogte gesteld en toegezegd de boete van twee miljoen Amerikaanse dollars te betalen.

James Sutherland, voorzitter van de Australische cricketbond, heeft voortgesteld de serie op neutraal terrein te spelen, maar Alexander Downers, minister van buitenlandse zaken, is daar geen voorstander van en voegde er aan toe niet te verwachten dat Zimbabwe daaraan meewerkt.

Een aantal gewetensbezwaarde spelers heeft in de Australische media laten weten blij te zijn dat de regering het besluit tot een boycot heeft genomen. (Reuters)