Chrysler naar investeerder

De Amerikaanse beleggingsfirma Cerberus koopt de Amerikaanse autofabrikant Chrysler van DaimlerChrysler. Cerberus koopt voor 5,5 miljard euro een belang van 80 procent. De rest blijft in handen van de Duitse autofabrikant. Dat heeft DaimlerChrysler vanochtend bekendgemaakt.

De overnamesom komt ten goede aan Chrysler. Onder een nieuwe houdstermaatschappij zal Chrysler auto’s bouwen en financiële diensten verlenen. Van de overnamesom krijgen de Chrysler-bedrijven 4,5 miljard. De rest gaat in eerste instantie naar DaimlerChrysler, maar de Duitse onderneming moet meteen een lening van 300 miljoen verstrekken aan Chrysler en de autofabrikant vrij van schulden opleveren. Per saldo is de transactie voor DaimlerChrysler verliesgevend. Volgens Duitse media loopt het verlies voor DaimlerChrysler op tot ongeveer 500 miljoen euro. De beurs reageerde opgelucht op de transactie, de koers van het aandeel steeg vanochtend in Frankfurt met 5 procent.

Met de transactie komt een definitief einde aan de zogeheten ‘Welt AG’, het streven van de Daimler-top, eind jaren negentig, om van het Duitse concern een wereldspeler te maken. Jürgen Schrempp betaalde in 1998 als bestuursvoorzitter van Daimler-Benz 36 miljard dollar voor Chrysler. De investering bracht weinig geluk: Chrysler moest keer op keer gesaneerd worden. Een samenwerking met de Japanse fabrikant Mitsubishi, aangegaan in 2000, liep al eerder spaak. De Duitse onderneming zal in de toekomst als Daimler AG door het leven gaan.

Het is de eerste keer dat een investeringsfirma een Amerikaanse autofabrikant koopt. Cerberus Capital Management werd in 1992 opgericht en wordt nu geleid door de voormalige Amerikaanse minister van Financiën John Snow. Het geld waarmee het fonds bedrijven opkoopt om ze na een succesvolle sanering weer te verkopen, komt voornamelijk van Amerikaanse pensioenfondsen en vermogende Amerikanen.