Cannes, Sarko, Wolfo en een antihomofobiedag

1 Donderdag is Hemelvaartsdag. Jezus voer nadat hij niet meer dood was ten hemel en wij hebben een dagje vrij. Mooi meegenomen. Donderdag verschijnt de krant niet. Vrijdag weer wel.

2 Morgen zou een beslissende dag kunnen worden voor Paul Wolfowitz, Wereldbank-president. Wolfowitz, eens Amerikaans onderminister van Defensie en gezien als ‘architect van de Irak-oorlog’, zou hebben ingegrepen bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden voor zijn vriendin en werkneemster bij de bank, toen hij in 2005 president werd. Ze werd uiteindelijk overgeplaatst naar een Amerikaans ministerie, met een aardige salarisverhoging.

Vorige week liet het bestuur van de Wereldbank weten dat zij dinsdag met een eindoordeel komt. Er is een compromis mogelijk waarbij Wolfowitz niets wordt nagedragen, maar wel de bank verlaat. Dit zou voor de VS (die Wolfowitz steunen) een acceptabel compromis zijn, omdat ze daarmee hun ongeschreven recht zouden behouden een nieuwe directeur bij de Wereldbank te benoemen. Veel Europese landen vinden dat Wolfowitz moet opstappen.

3 Woensdag begint het filmfestival van Cannes. Het belooft een spectaculaire editie te worden, schreef nrc.next toen het programma bekend werd. ‘Cannes’ opent met My Blueberry Nights, de eerste Engelstalige film van de Hongkongs-Chinese regisseur Wong Kar-wai. Verder zijn er nieuwe films te zien van de broertjes Coen, Gus van Sant, Quentin Tarantino, Alexander Sokoerov, David Fincher, Michael Moore en Michael Winterbottom. Ook draait Ocean’s Thirteen in Cannes. Het festival duurt tot en met zondag 27 mei.

4 Donderdag is het internationale dag tegen homofobie. 17 mei is de dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 homoseksualiteit van de lijst ‘psychische aandoeningen’ schrapte. De Nederlandse homo-organisatie COC richt zich in demonstraties vooral tegen EU-land Polen, waar het maar matig gesteld is met de acceptatie van homo’s. Een COC-delegatie zal zaterdag in Warschau meedoen aan de Gay Pride.

5 Nog wat voetbal: woensdag is de finale van de UEFA Cup (Sevilla-Espanyol). Zaterdag is de finale van de Engelse FA Cup (Chelsea-Manchester United).

Verder deze week, niet vergeten:

woensdag wordt Sarkozy geïnaugureerd als Franse president;

woensdag begint het Fotofestival Naarden (tot en met 10 juni);

donderdag en vrijdag is de 2de editie van festival The Hague Jazz;

donderdag is prinses Máxima jarig, ze wordt 36;

zondag is het een dolle hondenboel in Hellevoetsluis met een recordpoging hondenwandeling, het huidige Nederlandse record staat op 624 honden.

Samenstelling: Peter Leijten