Britten in zorg om ontvoerde Madeleine

Gebedsdiensten, hardloopwedstrijden uit solidariteit en stervoetballers die voor de televisie plechtig oproepen om te helpen. Heel Groot-Brittannië leeft al anderhalve week mee met de familie McCann, die tijdens een vakantie in de Portugese Algarve het dochtertje Madeleine kwijtraakte. Ook in Portugal heeft de zaak voor veel ophef gezorgd.

Het meisje, dat zaterdag vier is geworden, verdween op 3 mei uit het appartement in Praia da Luz, waar ze ’s avonds met haar jongere broertje en zusje lag te slapen. Haar ouders waren in de buurt tapas gaan eten en kwamen elk half uur controleren of alles met hun kinderen in orde was. Op een gegeven moment bleek Madeleine echter verdwenen.

Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Aangenomen wordt dat ze is ontvoerd. De Portugese politie tast echter ondanks grootscheepse zoekacties nog altijd volledig in het duister omtrent de daders. Honderden detectives en agenten zijn met de zaak bezig. Inmiddels zijn ook Britse advocaten gearriveerd om de ouders juridisch bij te staan. Vandaag zou een eerste hoorzitting worden gehouden voor een Portugese rechtbank.

Vermogende zakenlui, onder wie de Britse miljardair Richard Branson, maar ook J.K. Rowling, schrijfster van de bekende Harry Potter-boeken en talrijke anderen hebben bij elkaar een beloning van 2,5 miljoen pond (3,75 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die tot oplossing van de zaak leidt. Stervoetballers zoals de Portugees Cristiano Ronaldo (Manchester United) en David Beckham (Real Madrid) hebben op de televisie opgeroepen inlichtingen te geven.

De ouders van Madeleine, een cardioloog en een huisarts, zeiden vanmorgen vastbesloten te zijn in de Algarve te blijven tot hun dochter terecht is. Waarnemers sluiten echter niet uit dat het meisje inmiddels in een ander land verblijft. De Portugese politie houdt rekening met een ontvoering door een pedofielenbende.