Bordeaux zoals het hoort

Driehonderdzesentwintig wijnen uit de Bordeaux tussen de vier en de vijftien euro kregen we voor onze neus met het verzoek om uit drie prijscategorieën de beste wijnen te halen.

Ik zit in de jury van Bordeaux op z’n best, een concours waarbij Nederlandse wijnimporteurs hun Bordeaux-wijnen inzenden om ze te laten beoordelen. Samen met de andere juryleden, zoals wijnschrijver Gert Crum, restaurateur Joop Braakhekke en zijn sommelier Erwin Walthaus, moesten wij bepalen wat nu echt lekkere wijnen zijn uit dit in crisis verkerende wijngebied. En dat viel niet mee.

Vooral in de onderste regionen, die het meest vertegenwoordigd zijn, was het hard werken. Slechts een paar inzendingen haalden de finish. In het hogere segment pakte het gelukkig stukken beter uit. Wijnen met diepgang, een mooie structuur, waarbij je de passie van de wijnmaker in het glas proefde. Bordeaux-wijnen zoals ze horen te zijn, voor vaak nog geen tien of elf euro.

Uiteindelijk hebben we er ‘slechts’ drieënzestig doorgelaten. Tien in de categorie ‘vier tot zeven euro’, drieëntwintig in de categorie ‘zeven tot tien euro’ en dertig in de categorie ‘tien tot vijftien euro’. Op elf juni presenteren we ons eindoordeel voor vakpers en wijnprofessionals. Dat zal te lezen zijn in het boekje Bordeaux op z’n best.

Boordevol vragen ben ik afgelopen week afgereisd naar de Bordeaux om de wijnmakers te ontmoeten. Waarom wordt er steeds minder Bordeaux-wijn gedronken? Waarom verkeert dit gebied in crisis en worden er met behulp van vette overheidspremies hectaren vol druivenstokken gerooid? Omdat de boeren te arrogant zijn om zich aan de smaak van de consument te conformeren en alleen maar ‘moeilijke’ wijnen willen maken? Omdat ze weigeren een betaalbare wijn te maken? Ik vrees in veel gevallen een combinatie van dit alles.

Gelukkig bespeurde ik bij de winnaars een ommekeer. Jonge ambitieuze boeren, onder wie opvallend veel vrouwen, die het vak verstaan en heerlijke wijnen maken die niet overpriced zijn, niet alleen bij heftige gerechten te drinken zijn en te krijgen voor schappelijke prijzen. Bordeaux zoals het hoort. Bordeaux op z’n best.

Meer over ‘Bordeaux op z’n best’: www.sopexa.nl, www.leveninfrankrijk.nl en www.bordeaux.com