Bier voor Pi-Air na kater Groningen

Groningen haalt ten koste van Feyenoord de finale van de play-offs om UEFA-plaats.

Verdedigingsfout van Royston Drenthe beslist tweede play off-wedstrijd.

Pierre van Hooijdonk viert zijn treffer tegen Groningen in de achtste minuut. Foto B as Czerwinski 13-05-2007, FEYENOORD - FC GRONINGEN. PIERRE VAN HOOIJDONK VIERT ZIJN DOELPUNT. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Bij Feyenoord zelf hadden ze er blijkbaar ook weinig vertrouwen in. De mascotte bij de tweede play off-wedstrijd tegen Groningen was gisteren Sydney van Hooijdonk. Inderdaad, de zoon van spits Pierre, ter ere van diens afscheid. Maar bij winst op Groningen zou de 37-jarige speler zijn afscheid nog met een week kunnen uitstellen. Dan immers stond nog een play-offwedstrijd tegen FC Utrecht op het programma.

„Nou, ik had ook voor de zekerheid mijn familieleden en vrienden uitgenodigd”, verklaarde de spits die in 1989 zijn debuut voor RBC maakte. „We hebben dit seizoen al drie keer van Groningen verloren. Je moet wel een erge optimist zijn om er geen rekening mee te houden dat het mogelijk mijn laatste wedstrijd zou zijn.”

De realisten kregen in een halfvolle Kuip gelijk. Ook de tijdelijke leiding van Leo Beenhakker had niet tot wonderen geleid. Het 1-1 gelijkspel van Feyenoord gisteren betekende na het eerdere verlies in Groningen direct einde carrière voor Van Hooijdonk. En het einde van een dramatisch seizoen voor de Rotterdamse club. „Ik vertrek hier met een trots gevoel. Dit seizoen overschaduwt absoluut mijn carrière niet. En ook niet de tijd die ik voor dit seizoen in Rotterdam mee heb mogen maken”, aldus Van Hooijdonk die direct na het laatste fluitsignaal een ereronde begon. Ondanks de frustraties van de toeschouwers over het dramatische seizoen beloonden zij Pi-Air met een ovationeel applaus. Therapeutisch de beste oplossing. Want ook de wedstrijd tegen Groningen – dat in de finale van deze play-offs via Utrecht nog UEFA-Cupvoetbal kan bereiken – leverde bij het legioen een flinke kater op. Zowel Groningen als Feyenoord presteerde ondermaats, maar de Rotterdammers stonden – voor het eerst sinds 1990 – definitief met lege handen.

„Door de eerste wedstrijd [2-1 voor Groningen] waren wij toch als favoriet begonnen”, analyseerde trainer Ron Jans van de noordelijke club. En die druk woog bij de Groningers zwaar: tot een fatsoenlijke aanval kwamen ze in de beginfase niet. „Achteraf gezien was het goed dat Feyenoord scoorde. Wij moesten toen wel gaan voetballen.”

Het doelpunt van de Rotterdamse ploeg kwam na acht minuten uitgerekend van de voet van Pierre die – voor het eerst dit seizoen – scoorde uit een vrije trap. Van Hooijdonk had er wel de medewerking voor nodig van keeper Brian van Loo, die de bal knullig uit zijn handen liet glippen. De persoonlijke fout die een kwartier voor het einde aan het doelpunt van Groningen voorafging was mogelijk nog groter: Royston Drenthe timede verkeerd en ging onder de bal door. Goran Lovre kreeg hierdoor vrij baan naar het doel van Henk Timmer die, zoals zo vaak dit seizoen, weer de nodige fantastische reddingen had verricht. Nu was hij kansloos.

„Het is tekenend voor het hele seizoen dat we de play-offs verliezen door twee persoonlijke fouten. In Groningen verspeelden we de voorsprong door een onnodige rode kaart [van De Guzman], hier is een fout in de verdediging fataal”, aldus een nuchtere Van Hooijdonk. Dat de Kuip half leeg was, nam hij niet persoonlijk op. „Ik kan me eerlijk gezegd wel voorstellen dat de mensen thuis blijven. Maar hadden we gewonnen, dan zat het volgende week weer vol.”

Zover kwam het niet. Hoe het allemaal verder moet bij Feyenoord, nu er nog geen zicht is op geld voor versterkingen? Technisch directeur Peter Bosz zit deze week met Beenhakker om tafel om van zijn ervaringen te kunnen leren. Die adviseert hem om Co Adriaanse als opvolger van de vertrokken Erwin Koeman te contracteren. Maar al voor de komst van Beenhakker wist Bosz – naar eigen zeggen – „welke kant hij op wil”.

Beenhakker nam het verlies gisteren luchtig op. Spijt van zijn rol als ‘Adje Interim’ had hij niet. „Gegokt en verloren. Jammer, ook voor Pierre die ik na een grandioze loopbaan een feestelijk afscheid had gegund. Maar ja, wat mijzelf betreft: als je niet gaat vissen, vang je ook niets.”

Over de problemen bij Feyenoord hoeft Van Hooijdonk zich niet meer druk te maken. Over zijn toekomstplannen was hij helder. „Een vat bier leeg drinken in de Brasserie.” En voor de langere termijn? „Lekker uitrusten.” Een langslopende Beenhakker – 27 jaar ouder dan Pierre – vond het idee bespottelijk. „Jij uitrusten? Doe normaal man.”