Berusting in alle geledingen van Feyenoord

Feyenoord1FC Groningen1

Ruststand 1-0. 8. Van Hooijdonk 1-0; 73. Lovre 1-1. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 20.000.

Erik van der Walle

Bij Feyenoord zelf hadden ze er blijkbaar ook weinig vertrouwen in. De mascotte bij de tweede play-off-wedstrijd tegen FC Groningen was gisteren Sydney van Hooijdonk. Inderdaad, de zoon van spits Pierre, ter ere van diens afscheid. Maar bij winst op Groningen had de 37-jarige speler zijn afscheid nog met een week kunnen uitstellen, voor het play-off-duel tegen FC Utrecht.

„Ik had voor de zekerheid ook mijn familieleden en vrienden uitgenodigd”, verklaarde de spits die in 1989 zijn debuut voor RBC maakte. „We hebben dit seizoen al drie keer van Groningen verloren. Je moet wel een grote optimist zijn om er geen rekening mee te houden dat het mogelijk mijn laatste wedstrijd zou zijn.”

De realisten kregen in een halfvolle Kuip gelijk. Ook de tijdelijke leiding van Leo Beenhakker had niet tot wonderen geleid. Het 1-1 gelijkspel van Feyenoord gisteren betekende na het eerdere verlies in Groningen direct einde carrière voor Van Hooijdonk. En het einde van een dramatisch seizoen voor de Rotterdamse club. „Ik vertrek hier met een trots gevoel. Dit seizoen overschaduwt mijn carrière niet. En ook niet de tijd die ik voor dit seizoen in Rotterdam mee heb mogen maken”, aldus Van Hooijdonk die direct na het laatste fluitsignaal aan een ereronde begon.

Ondanks de frustraties van de toeschouwers over het dramatische seizoen beloonden zij ‘Pi-Air’ met een ovationeel applaus. Therapeutisch de beste oplossing. Want ook de wedstrijd tegen FC Groningen – dat in de finale van de play-offs via FC Utrecht nog UEFA-Cupvoetbal kan bereiken – leverde bij het legioen een flinke kater op. Zowel Groningen als Feyenoord presteerde ondermaats, maar de Rotterdammers stonden – voor het eerst sinds 1990 – definitief met lege handen.

„Door de eerste wedstrijd [2-1 voor Groningen] waren wij als favoriet begonnen”, analyseerde trainer Ron Jans van de noordelijke club. En die druk woog bij de Groningers zwaar: tot een goede aanval kwamen ze in de beginfase niet. „Achteraf gezien was het in ons voordeel dat Feyenoord scoorde..”

Het doelpunt van de Rotterdamse ploeg kwam na acht minuten uitgerekend van de voet van Van Hooijdonk, voor het eerst dit seizoen uit een vrije trap. Hij had er wel de medewerking voor nodig van doelman Brian van Loo, die de bal uit zijn handen liet glippen.

De persoonlijke fout die een kwartier voor het einde aan het doelpunt van FC Groningen voorafging was mogelijk nog groter: Royston Drenthe timede verkeerd en ging onder de bal door. Goran Lovre kreeg hierdoor vrij baan naar het doel van Henk Timmer die, zoals zo vaak dit seizoen, weer de nodige fantastische reddingen had verricht. Nu was hij kansloos.

„Het is tekenend voor het hele seizoen dat we de play-offs verliezen door twee persoonlijke fouten. In Groningen verspeelden we de voorsprong door een onnodige rode kaart [van De Guzman], hier is een fout in de verdediging fataal”, zei een nuchtere Van Hooijdonk. Dat De Kuip half leeg was, nam hij niet persoonlijk op. „Ik kan me eerlijk gezegd wel voorstellen dat de mensen thuis blijven. Maar hadden we gewonnen, dan zat het volgende week weer vol.”

Zover kwam het niet. Hoe het allemaal verder moet bij Feyenoord, nu er nog geen zicht is op geld voor versterkingen? Technisch directeur Peter Bosz praat deze week met Beenhakker om van zijn ervaringen te leren. Die adviseert hem in elk geval om Co Adriaanse als opvolger van de vertrokken Erwin Koeman te contracteren. Maar al voor de komst van Beenhakker wist Bosz – naar eigen zeggen – „welke kant hij op wil”.

Beenhakker nam het verlies luchtig op. Spijt van zijn rol als ‘Adje Interim’ had hij niet. „Gegokt en verloren. Jammer, ook voor Pierre die ik na een grandioze loopbaan een feestelijk afscheid gunde. Wat mijzelf betreft: wie niet gaat vissen, vangt ook niets.”

Volgens Beenhakker is een van de problemen bij Feyenoord de slechte onderlinge verstandhouding van de spelers. Dat werd gisteren geïllustreerd door Danny Buijs, die gefrustreerd onder de douche vandaan kwam. Hij refereerde aan ploeggenoot Karim Saïdi die eerst door Koeman uit de selectie werd verwijderd. En vervolgens door interim-coach Beenhakker in genade wordt aangenomen. Maar zelfs in de laatste twee weken van het seizoen lukte het de Tunesiër niet om op tijd voor de training te komen. „Dat kan allemaal bij deze club. Dat zegt genoeg. Meer zeg ik niet”, aldus de oud-speler van Groningen.

Over dergelijke problemen bij Feyenoord hoeft Van Hooijdonk zich niet meer druk te maken. Over zijn toekomstplannen was hij helder. „Een vat bier leeg drinken in de Brasserie.” En voor de langere termijn? „Lekker uitrusten.” Een langslopende Beenhakker – 27 jaar ouder dan Pierre – vond het idee bespottelijk. „Jij uitrusten? Doe normaal man.”

Pagina 15: Nader bekeken