Beachvolleyballers voor het eerst naar eindzege

Richard Schuil en Reinder Nummerdor zijn hun seizoen in de World Tour beachvolleybal uitstekend begonnen. Als eerste Nederlandse mannenkoppel schreven de twee voormalige zaalinternationals zaterdag in Bahrein een toernooi uit de internationale cyclus op hun naam. In de finale versloeg het duo de Brazilianen Pedro Cunha en Franco Neto met 17-21, 21-19 en 15-13.

De historische waarde van hun prestatie drong vlak na de wedstrijd nog niet echt door tot Schuil en Nummerdor. Ze konden nauwelijks geloven dat ze op het hoogste niveau een hoofdprijs hadden behaald. „We hadden ons dit seizoen wel als doel gesteld een toernooizege op de World Tour te pakken, maar dat dit nu direct zou lukken, hadden we absoluut niet verwacht”, aldus Schuil.

Schuil en Nummerdor begonnen in Bahrein pas aan hun tweede internationale seizoen op het strand. De twee maakten vorig jaar meteen al indruk met onder meer een vijfde plaats op de World Tour in Mexico, maar voelde zich nog wel ‘groentjes’ op het strand. Met een winter hard trainen met de andere Nederlandse topploegen van het Beach Team Holland blijken de twee echter veel progressie te hebben geboekt. Schuil: „We hebben hier gemerkt dat we met het blok en de verdediging veel vooruit zijn gegaan. We wilden dit seizoen vooral aanhaken bij de wereldtop, maar nu doen we gewoon mee.”

Met hun zege zetten Schuil en Nummerdor bovendien een grote stap naar de Spelen in Peking. Ze voldeden aan de eis van sportkoepel NOC*NSF en verdienden 600 punten voor de wereldranglijst. Dankzij deze punten legden ze een goede basis om straks bij de vereiste eerste 24 te eindigen. De prestaties van dit jaar tellen al mee in de eindrangschikking met de acht beste resultaten, die halverwege 2008 wordt opgemaakt. „We zijn hiermee al een heel eind op weg”, stelde Nummerdor. „We hebben nu zo veel punten gehaald dat we voorlopig rechtstreeks aan de hoofdtoernooien mogen meedoen.”

Schuil en Nummerdor moesten in Bahrein wel diep gaan. In de de halve finale overleefden ze tegen het Braziliaanse koppel Harley Marques-Pedro Salgado een aantal wedstrijdpunten. „We zijn in onze kansen blijven geloven. Dat geeft de overwinning extra glans”, aldus Schuil. (ANP)

Volg de World Tour Beachvolleybal op www.fivb.org/en/beachvolleyball