Afrikanen illegaal naar EU

Ruim zeshonderd illegale immigranten zijn sinds afgelopen vrijdagnacht in dertien boten naar de Canarische Eilanden gekomen. In Zuid-Spanje werd eveneens een boot met 66 opvarenden onderschept.

Het is de eerste maal dit jaar dat er sprake is van een massale golf van immigranten uit Afrika die proberen via Spanje de Europese Unie binnen te komen. Dit jaar zijn tot dusver circa 2.600 bootmigranten geregistreerd, ongeveer de helft minder dan vorig jaar rond deze tijd.

De daling wordt verklaard uit zeepatrouilles en andere inspanningen van Frontex, het agentschap voor bewaking van de buitengrenzen van de EU. Ook werkt Spanje nauwer samen met Marokko en landen in West-Afrika.

In een afzonderlijke actie heeft de Tunesische kustwacht vrijdag 35 bootmigranten opgepikt die onderweg waren van Libië naar het Italiaanse eiland Lampedusa, zo bleek vandaag.

De Marokkaanse politie arresteerde dit weekend tientallen vermeende mensensmokkelaars in West-Sahara. Daarbij werden ook aspirant-migranten opgepakt.

De conservatieve Spaanse oppositie verweet de regering dat de eerdere pardonregelingen een aanzuigend effect hebben. De regerende socialisten wezen er op dat onder de voormalige conservatieve regeringen van premier Aznar tot vijfmaal toe legalisering van illegalen heeft plaatsgehad.