AFM dwingt banken tot openheid bij bod

De toezichthouder op de financiële sector heeft ingegrepen in de biedingsstrijd rond ABN Amro. Op aandringen van de AFM publiceerden de bank en haar belagers vanochtend een groot aantal documenten.

De Autoriteit Financiële Markten stelde dat zij genoeg heeft van het lekken van koersgevoelige informatie door de diverse partijen in de overnamestrijd. Het selectief verspreiden van koersgevoelige informatie is verboden, aldus de AFM. „Beleggers moeten ervan op aan kunnen dat ze de juiste en volledige informatie hebben. Als er geen gelijkheid van informatie is, dreigt voorkennis”, zei een woordvoerster van de AFM vanmorgen.

Het is de eerste keer dat de AFM openlijk ingrijpt in het overnameproces rond de grootste bank van Nederland. ABN Amro ligt sinds eind februari onder vuur. Er is een overnamebod van het Britse Barclays. Een consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander overweegt een hoger bod uit te brengen. Het consortium moet volgens de biedingsregels voor 27 mei meer duidelijkheid geven over zijn intenties.

De actie van AFM kwam na een week van speculaties. Precies een week geleden werd bekend dat ABN Amro een overnamebod van het consortium op haar Amerikaanse dochter LaSalle had afgewezen. De bank en het consortium begonnen vervolgens via de media informatie te lekken. Op aandringen van de AFM besloten ABN Amro en het bankentrio de documenten over de bieding op LaSalle vandaag te publiceren. Ook de documenten over een bod op heel ABN Amro, dat het consortium wilde doen zodra het bod op LaSalle zou zijn geaccepteerd, werden op internet gepubliceerd. Uit de documenten blijkt dat het consortium weinig specifieke details geeft over het banenverlies en de financiering van een bod op heel ABN Amro. Het stelt dat zijn plan niet veel meer werkgelegenheid zal kosten dan de 23.000 in de opzet van Barclays.

Vanmorgen werd ook bekend dat ABN Amro-topman Rijkman Groenink zich terugtrekt als kandidaat-commissaris bij energieconcern Shell. De benoeming van Groenink stond op de agenda van de Shell-aandeelhoudersvergadering, morgen in Den Haag. Shell zei dat Groenink het concern heeft verzocht zijn kandidatuur in te trekken omdat hij al zijn tijd en aandacht nodig heeft voor de strijd rond de bank. Een commissariaat bij Shell neemt circa 30 dagen per jaar in beslag.

Vorige week bleek dat enkele grotere beleggers, waaronder pensioenfonds ABP, twijfelden aan de benoeming van Groenink. Hij zou op dit moment te weinig tijd kunnen vrijmaken voor zo’n belangrijk commissariaat. Andere beleggers gaven wel steun.

Ingrijpen: pagina 7

Brievenoorlog: pagina 10

Documenten van ABN Amro en bankentrio via nrc.nl/abn