5 Mooie verhalen

Verhalenbank

www.verhalenbank.nl

Het is een bekend verhaal voor Rotterdammers: mijd de glijbaan van het tropisch zwembad Tropicana, want door de lus die uit de buitenmuur steekt, zijn ooit messen gepriemd. Een nietsvermoedend meisje viel ten prooi aan het blinkend staal en stierf een vreselijke dood. Het lijkt een onwaarschijnlijk verhaal, en dat is het ook. Het staat bijna letterlijk onder de noemer Stadssage in de Verhalenbank van het Documentatie- en OnderzoeksCentrum van het Meertens Instituut. Het glijbaanverhaal is een van de bijna 36.500 historische en hedendaagse sprookjes, sagen, legenden, moppen, raadsels en broodje- aapverhalen die zijn verzameld. Het centrum doet literatuuronderzoek en gaat de provincies in om mensen te laten vertellen. Naast lezen, kun je dus ook luisteren naar gesproken versies van verhalen. Naar ‘Aassepoester’, verteld in het dialect van Bergeijk (Noord-Brabant) bijvoorbeeld. (CJ)