1 Inleven

Het begin van het tapijt van Bayeux, met daarop de Slag bij Hastings. Op Youtube een animatieversie ervan Tapijt van Bayeux www.bayeuxtapestry.org.uk, www.hastings1066.com, youtube.com/watch?v=bDaB-NNyM8o

Tapijt van Bayeux

www.bayeuxtapestry.org.uk, www.hastings1066.com, youtube.com/watch?v=bDaB-NNyM8o

Iedereen leert tijdens geschiedenisles de feiten over de Slag bij Hastings in 1066, waarin het Normandische leger van Willem de Veroveraar de Angelsaksische koning Harold versloeg. Maar je kunt je pas echt goed inleven in de roerige strijd als je voor het wereldberoemde tapijt van Bayeux staat, dat de gebeurtenissen als een stripverhaal afbeeldt. Of via Youtube, waar een animatieversie van het borduurwerk te zien is. Vooral de dood van koning Harold, die een pijl in zijn oog kreeg, is erg levendig geanimeerd, met veel bloed, wapengekletter en heroïsche muziek. Op de web-site van het museum van Reading, waar een reproductie van het 70 meter lange borduurwerk hangt, vind je een uitgebreide beschrijving per scène (bayeuxtapestry.org.uk). De tekst op hastings1066.com is iets beknopter, maar de afbeeldingen hebben een hogere resolutie. Achtergrondinformatie vind je er ook: zo leer je bijvoorbeeld dat er 626 mensen, 55 honden, 202 paarden en 41 schepen op het tapijt staan, dat ooit ongeveer 7 meter langer moet zijn geweest. (IdV)