Zimbabwe voorzitter van VN-commissie

Afrikaanse landen hebben, ondanks zware kritiek van westerse landen, Zimbabwe voorgedragen als voorzitter van de commissie voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties (CSD). Afrika is aan de beurt om leiding te geven aan de commissie, die toeziet op de naleving van afspraken over milieubehoud die in 1992 op een grote conferentie in Rio de Janeiro zijn gemaakt. En de Afrikaanse landen in de commissie kunnen daarvoor een kandidaat aanwijzen.

De Zimbabwaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Boniface Chidyausiku, begrijpt de westerse verontwaardiging niet. „Wat heeft duurzame ontwikkeling te maken met mensenrechten?” vraagt hij zich af in een gesprek met de BBC.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse VN-delegatie dreigt de commissie haar geloofwaardigheid te verliezen: „De commissie moet zich bezighouden met thema’s als duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling in een tijd dat de regering Zimbabwe veranderde van de graanschuur van Afrika in het land met de hoogste inflatie en een marginale agrarische sector.”

Onder een Zimbabwaans voorzitterschap zal de CSD geleid worden door minister van Milieu en Toerisme Francis Nhema. Volgens milieuorganisaties is hij verantwoordelijk voor de teloorgang van Zimbabwe’s natuurparken, waar stropers de vrije hand hebben. Nhema profiteerde ook van president Mugabe’s landhervormingsprogramma. Hij kreeg een gebied van ruim 1000 hectare, waar ooit maïs en tabak werden verbouwd en dat er nu verloren bij ligt. (AP)