Wapengekletter

Fotograaf Ad Nuis bezoekt bijzondere bijeenkomsten. Vandaag in het elfde deel van ‘posters’ een bezoek aan een Middeleeuwse belegering van kasteel Huis Bergh.

In ’s Heerenberg op een steenworp afstand van Duitsland wordt bij kasteel Huis Bergh een middeleeuwse belegering nagespeeld door de Compagnie van Cranenburgh. Het is een familiefestijn, veel vaders met zonen verkleed als ridder, ook Hugo in rode korte broek voorzien van zwaard, schild en helm, is er op de rug van zijn ‘paard’ helemaal klaar voor. De meisjes zijn verkleed als prinsesjes, op de binnenplaats zijn ‘soetwaeren’ te koop, boogschieten kost 50 cent. Er is een Kinder Battle waarbij kinderen met rubberslangen op de ridders inslaan. Om 12.00 uur begint de belegering en een gevecht tussen de Heeren van Eeckeren en Heeren van Bronckhorst van 1349 tot 1361. De pijlen vliegen in het rond, wapengekletter, gevecht van man tot man, huilende kinderen. Er klinken kanonsschoten. De strijd wordt gestaakt. „Oma ik wil naar huis”, zegt een meisje met een pruillip.

Tekst en foto’s Ad Nuis