Tussen sportpolo en gevangenispak

Ineens lopen overal jongens in makkelijke, breed gestreepte capuchontruien, zien Ellen de Bruin (tekst) en Jørgen Krielen (foto’s)

STREPEN & SPICE: Vlnr Soufia (19), Daisy(18) en Kevin (20) tonen hun hoodie Jorgen Krielen/Amsterdam, 05-05-2007/ Mode op straat , gestreepte capuchon-shirts Krielen, Jorgen

Capuchontruitjes en -vestjes zullen waarschijnlijk altijd wel mode blijven. Ze zijn de perfecte comfortkleding, de macaroni met kaas onder de kleren, heerlijk makkelijk tegen alle soorten kou.

De laatste weken zien we ineens overal jongens met breed gestreepte hoodies – een kruising tussen een ouderwetse, beetje chique sportpolo en een gevangenispyama. Soufian (19) uit Amsterdam wist eigenlijk niet dat dat nu zo’n mode is. „Alles wat ik mooi vind trek ik aan, weet je.” Hij heeft zijn zachtroze-met-grijze al anderhalf jaar en is dus een enorme trendsetter. „Maar ik draag hem alleen op zonnige dagen, wanneer ik een smile op mijn gezicht heb. Je kan niet boos gaan kijken met deze kleur.” Hij wil liever niet met zijn smile op de foto, daar houdt hij niet zo van. En hij vindt ook: „Je moet een schoon type zijn om roze te kunnen dragen, verzorgd, ja, en je moet je ook scheren – ik had me vanochtend beter moeten scheren.”

Aan het begin van de Kalverstraat staat Danny (34) in een grijs met zwart gestreept capuchonvest op zijn vriendin en een vriend te wachten. Hij heeft het vest een dag of vijf geleden gekocht. „Nee, ik wist niet dat het mode was, ik let daar niet zo op. Het was fris, dus ik had wat nodig en dit was het eerste leuke wat ik zag. Bij de V&D ofzo, of de Hema... Mijn vriendin was erbij en die zei meteen: ‘o ja, leuk’. En sindsdien heeft ze nog wel drie keer gezegd: ‘hij is écht leuk’. Uit zichzelf, ja.”

Dus dat vest zal binnenkort wel naar de klerenkast van zijn vriendin verhuizen. Want je ziet ook wel meisjes in gestreepte hoodies. Zoals Daisy (18). Zij heeft haar roodzwarte drie maanden geleden bij de H&M gekocht. „Ja, ik wist wel dat het mode was, want ze hadden hem in heel veel verschillende kleuren. Dit is ook echt iets voor iedereen, alle leeftijden, jongens én meisjes.

Jongenskleren zijn vaak heel saai, maar dan geeft zo’n vestje meteen kleur en spice.”

Dan zien we Kevin (20) in dezelfde trui als Soufian én met hetzelfde witte Nike-petje.

„Eh, nee, ik doe niet zo aan mode”, zegt hij, terwijl zijn vrienden staan te lachen.

Boy (18) heeft de trui namelijk ook, maar hij had hem al eerder.

Boys vriendin Sanne legt uit: „Ik heb hem voor Boy gekocht en ik heb hem Kevin ook aangeraden.”

Grijnzend gaat Kevin op de foto. „En dat allemaal”, zucht Sanne, „omdat ík zo’n goeie smaak heb.”