Thomson dichter bij koop Reuters

De Canadese uitgever Thomson verkoopt zijn educatieve onderdelen om de overname van persbureau Reuters te kunnen financieren. Thomson ontvangt 7,75 miljard dollar (5,75 miljard euro) voor de verkoop. Dit heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt.

De twee onderdelen, Thomson Learning en Nelson Canada, worden overgenomen door het Britse investeringsfonds Apax en het Canadese pensioenfonds OMER (Ontario Municipal Employees Retirement System). De verkoop levert meer op dan analisten hadden verwacht en dekt vrijwel volledig het contante deel van het bod op Reuters. Thomson bood deze week 8,77 miljard pond (13 miljard euro) voor het Britse persbureau. De helft daarvan zou het in contanten nodig hebben.

„Dit belooft veel goeds voor hun bod op Reuters”, aldus portfolio manager John Kinsey van Caldwell Securities in Toronto. De koers van Thomson maakte vandaag de grootste sprong in vier jaar nu investeerders vertrouwen krijgen dat het bod op Reuters ook werkelijk kan worden gefinancierd. De koers steeg 3,9 procent. Eerder dit jaar verloor het aandeel 3,4 procent. De koers van Reuters steeg 1,9 procent.

De verkoop van de educatieve onderdelen en het bod op Reuters zijn onderdeel van de omschakeling van Thomson van papieren uitgever naar leverancier van elektronische informatie. Thomson groeide van een enkele krant in Timmins, Canada, tot een van de grootste krantenuitgevers ter wereld, om vervolgens alle papieren activiteiten weer af te stoten. Nu is het een van de grootste leveranciers van elektronisch nieuws.

De combinatie Thomson-Reuters zou werkelijk de grootste nieuwsleverancier ter wereld worden. Reuters had die positie ooit, maar heeft die moeten overlaten aan de Amerikaanse nieuwkomer Bloomberg. Beide bedrijven zouden ongeveer een derde van de markt in handen hebben. (Bloomberg, AP)