Tenure track (2)

De bijna euforische discussie over `tenure track` laboreert aan een aantal misverstanden. In de VS wordt dit systeem vrijwel uitsluitend toegepast voor de overgang van assistant- naar associate professor (van UD naar UHD), en daar wringt in Nederland de schoen: er zijn niet te weinig hoogleraren, maar veel te weinig UHD`s.

Praktisch alle faculteiten hebben - tegen de bedoeling van de wet - meer hoogleraren in dienst dan UHD`s. Je ziet geregeld begaafde UD`s naar het buitenland vertrekken, soms als hoogleraar. Als we die mensen hier houden als UHD (mooie baan), hoeven we geen buitenlanders te `halen`. UHD`s en UD`s begeleiden promovendi, terwijl de hoogleraren in toga de blits maken en de promoties op hun conto schrijven. Het woord professor betekend verkondiger of lesgever, van profiteor, niet profiteur, afgeleid van profisco, verder komen.

De hoogleraren moeten misschien maar weer gewoon aan het werk.