Televisie Voorkeur

De keuze van Dolf Jansen. Deze en volgende week zaterdag neemt de NPS een voorschot op Pinkpop. Dolf Jansen presenteert fragmenten uit zijn favoriete Pinkpop-concerten van de afgelopen tien jaar. Op het digitale kanaal 3voor12/Central worden twee concerten geheel uitgezonden. Ned. 3, 23.30-0.05u. Foto NPS/Peter Bos

praatprogramma

Boter, kaas en eieren. Multicultureel discussieprogramma over de stelling ‘Etnisch bewustzijn is noodzakelijk voor kinderen’. Kinderen worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met hun afkomst. In hoeverre moet je als ouder je kind daar op voorbereiden? Hebben de kinderen daar baat bij? Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten, actrice Gerda Havertong, cabaretier Inci Pamuk en journaliste Esma Choho, de discussie aan. Ned. 2, 15.00-15.30u.

Het nieuwe Lagerhuis. Live debatprogramma tussen allochtonen en autochtonen. Thema’s: hoort prostitutie in een beschaafd land als het onze wel thuis? Moet iedere Nederlander het Wilhelmus kunnen zingen? Zijn we klaar met Europa nu we uitgeschakeld zijn op het Songfestival? Ook te gast is Frans Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken. Presentatie Lennart Booij. Ned. 2, 21.05-22.00u.

documentaire

On Assignment: Month of Mayhem. Naar aanleiding van de vierde ‘verjaardag’ van de Irakoorlog zendt CNN een documentaire over ‘de maand van de chaos’ uit. Het is een persoonlijk verslag van de ervaringen van CNN-correspondent Michael Holmes gedurende een van de bloedigste maanden in de Irak-oorlog. Het laat de kijkers het dagelijks leven in Irak meemaken door de ogen van een verslaggever. Naast alle tragische verhalen laat Holmes ook de waardigheid van de Iraakse burgers zien, die moeten leven en werken in zeer moeilijke omstandigheden. Ook wordt Holmes gevolgd als hij embedded meegaat met de Amerikaanse troepen. CNN, 16.00-17.00u. Herhaling om 21.00u. en morgen om 21.00u.

informatief

Landschap als inspiratie. Ontmoeting tussen kunst en natuur. Kunstenaars laten hun natuurlijke inspiratiebronnen zien in verschillende delen van Canada. Afl.: Great bear rainforest. In het grootste gematigde regenwoud ter wereld maakt Diana Thompson bescheiden installaties van bladeren, takken en wol. Met haar kunstwerken wil zij de medemens wijzen op de schoonheid van de natuur. Ned. 2, 17.25-17.45u.

Natuur in de stad. Zevendelige serie over natuur op onverwachte plekken. Afl.6 : Amsterdam. Jan Houwer onderneemt een ontdekkingstocht door Oost-Water- graafsmeer. Daar heeft zich op onopvallende plekken (langs de spoorlijn, bij sportvelden) een gevarieerde natuur ontwikkeld. Ook in het Amsterdamse Bos leven veel diersoorten waar de gemiddelde Amsterdammer geen weet van heeft. En Martin Melchers gaat op zoek naar vossen op de voormalige vuilstortplaats Diemerpark. Ned. 2, 18.00-18.25u.

Kassa. Consumentenmagazine, vandaag in het teken van de belbus. Met een aantal bijzondere belbusverhalen wordt het seizoen afgesloten. En er is een test: er wordt ijsthee geschonken voor een kritisch deskundigenpanel. Ned. 1, 18.55-19.25u.

Wonderlijke Wegen. Ernst Daniel Smid gaat op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen in Drente. Mijndert van der Thijnen is onderwijzer en koster in zijn geliefde stad Coevorden. Totdat de bisschop van Munster, ‘Bommen Berend’ in het rampjaar 1672 de boel platbombardeert. En Willem en Marianne der Nederlanden zijn hun leven lang op zoek naar hun ware identiteit. Ned. 2, 19.00-19.30u.

Kunst

Nieuw in Nederland. Aanwinsten van Nederlandse musea. Vier aquarellen van de tuinen van Martinus van Barnevelt in het Gorcums Museum. Ned. 2, 17.45-18.00u.

Mstislav Rostropovitsj - Das musikalische Gewissen. Portret van de Russische componist, die vorige maand op tachtig-jarige leeftijd overleed. Arte, 22.35-23.25u.

amusement

Eurovisie Songfestival. Rechtstreeks verslag van de finale vanuit de Finse hoofdstad Helsinki. Voorafgegaan en gevolgd door ‘Mooi! Weer het Songfestival’ met Paul de Leeuw. Ned. 1, 20.25-0.20u.

sport

NOS Finalemaand. Live verslag van de basketbalfinale Nijmegen-Den Bosch (mannen) en een samenvatting van de eerste wedstrijd in de finale handbal tussen Volendam en Sittardia (mannen). Ned. 1, 15.00-17.50u.

De wedstrijden. Play-offs van de eredivisie voetbal. Met Roda JC-FC Utrecht, om plaatsing voor de UEFA Cup, en NAC Breda-Vitesse voor een plaats in de Intertoto-competitie. Tien, 22.00-23.05u.