OMON: Ordnungspolizei?

Schandaal! De Russische Esquire publiceerde een foto van de Mars der Ontevredenen, begin maart  in St Petersburg. Daarop een OMON-agent met het SS-symbool achterop zijn helm. Met Photoshop gemanipuleerd, briest de Doema, die een diepgaand onderzoek eist. De naam van Rusland is immers besmeurd. In Zje-Zje, de Russische blogsfeer, denken velen dat de fotograaf een verborgen agenda heeft.  Wel, Oleg Klimov ging eens op

ss.jpg

Schandaal! De Russische Esquire publiceerde een foto van de Mars der Ontevredenen, begin maart  in St Petersburg. Daarop een OMON-agent met het SS-symbool achterop zijn helm. Met Photoshop gemanipuleerd, briest de Doema, die een diepgaand onderzoek eist. De naam van Rusland is immers besmeurd. In Zje-Zje, de Russische blogsfeer, denken velen dat de fotograaf een verborgen agenda heeft. 

Wel, Oleg Klimov ging eens op zoek in zijn archief en vond een foto van dezelfde agent: zie hier beneden. Oleg heeft die foto in zijn weblog gepubliceerd. Niet dat het Doemacomité voor Informatiepolitiek me geïnteresseerd lijkt in feiten. Zoiets kan niet, mag niet, dus is niet! 

Gisteren schreef ik al dat het een normale loopbaan is: van voetbalhooligan of skinhead naar de OMON. In 2002 was er een klein schandaal toen de Moskouse OMON skinheadgroepen bleek te trainen in zijn sportschool. Hoe erg dat is? In het Westen kiezen straatvechtertjes ook vaak voor leger of politie. De runetekens op de OMON-helm verbazen mij niet; wel de arrogantie en stupiditeit van de betreffende agent. En wat te denken van zijn commandant?

PS: vanaf 1936 viel de Duitse politie onder de SS; het heette vanaf toen Ordnungspolizei,  ORPO. Misschien kunnen de jongens van de OMON hier en hier nog wat inspiratie opdoen?

UPDATE: Dat diepgaand onderzoek van de Doema zal wel een stille dood sterven. Hoewel, uiteraard zien sommigen Klimov nu ook als fotovervalser, samenzwerend tegen Rusland. 

 ss2_1.jpg