Nelson Freire: Beethoven sonates 14, 21, 26, 31

Nelson Freire: Beethoven sonates 14, 21, 26, 31 (Decca 575 8155)

Nelson Freire: Beethoven sonates 14, 21, 26, 31 (Decca 575 8155)

De Braziliaanse pianist Nelson Freire (1944) is een absoluut wonder. Zijn zus vond dat al toen ze hem, toen hij drie was, lesgaf en hij hele stukken die zij zelf speelde uit het hoofd kon naspelen. En anderen vonden dat, toen hij op vierjarige leeftijd zijn eerste officiële concert gaf.

Zestig jaar na zijn eerste pianoles is Freire nog steeds een absoluut wonder, blijkt uit zijn nieuwe Beethoven-cd met de sonates Waldstein, Les Adieux, nr 31, op. 110 en Mondschein.

De techniek en de snelheid van Freire, die niet voor niets begint met de Waldstein en niet voor niets eindigt met het snelle slotdeel van de Mondschein zijn overrompelend, gekmakend zelfs! Tussendoor speelt hij ook prachtig langzaam.

Freire speelt op 20 mei met Martha Argerich in het Amsterdamse Concertgebouw en op 24 mei solo in de Rotterdamse De Doelen.

KASPER JANSEN