Lamskerrie met verse kokos

Voor 6 tot 8 personenspecerijenmengsel, zie inleiding5 eetlepels plantaardige olie125 g vlees van een verse kokosnoot, in reepjes van 1 cm lang1/2 theelepel geelwortel1 dessertlepel zout 1 eetlepel mosterdzaadjes40 verse kerrieblaadjes, of 60 gedroogde, zie inleiding175 g sjalotjesstukje verse gember van 3 cm, geschild en fijngehakt3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt1,5 kilo lamsschouder, in blokjes van 5 cm2 eetlepels witte-wijnazijnhandvol verse muntblaadjes

Maar zelden zie je bij een toko in Nederland verse kerriebladen. ziet. Dus toen ik prachtige bossen met takken supervers kerrieblad zag moest ik wel Indiaas gaan koken. Gedroogd kerrieblad is tegenwoordig makkelijker verkrijgbaar bij goed gesorteerde toko’s en is een adequate vervanging.

Maak een specerijenmengsel door 1 eetlepel plantaardige olie in een grote koekenpan te verhitten. Doe er 3 cm kaneelpijp, 15 kruidnagels, 3 eetlepels korianderzaadjes, 4 gedroogde rode chilipepers, 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 1 theelepel komijnzaad, 1 dessertlepel venkelzaad en 6 kardemompeulen in. Laat al roerend circa 5 minuten bakken tot de chilipepers donkerder worden. Doe het mengsel in een kleine keukenmachine en draai fijn.

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op matig vuur. Doe er de reepjes kokosnoot, geelwortel en het zout in en bak onder af en toe roeren 5 minuten. Zet weg.

Verhit 3 eetlepels olie in een grote, zware koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad toe en laat kort bakken (tot het zaad gaat poffen). Roer er dan het kerrieblad, de sjalotjes, gember en knoflook door. Bak alles circa 5 minuten. Voeg de blokjes lamsvlees en het specerijenmengsel toe en schep goed om. Voeg de azijn, kokosnoot, wat zout en circa 3 deciliter water toe. Breng aan de kook, leg er het deksel op en laat circa 1 uur op matig vuur zachtjes koken tot het vlees bijna gaar is. Neem het deksel van de pan en laat de saus in circa 15 minuten inkoken tot hij mooi dik is. Draai zo nodig het vuur iets hoger.

Hak de muntblaadjes grof. Doe het vlees in een dienschaal, strooi er de muntblaadjes over en dien op.

Kim Maclean