Koffie past juist prima in een gezonde levensstijl

In het vraaggesprek van Marc Leijendekker met Onno van Schayck over diens stelling dat er extra belasting moet komen op ongezonde producten (Opinie & Debat, 5 mei) vraagt Leijendekker tot mijn verbazing: ”U drinkt nu een kopje koffie. Niet zo gezond. Hoeveel moet dat duurder?”

Dit is een misleidende vraag. Uit geen enkel deugdelijk onderzoek blijkt dat matige koffieconsumptie (4 à 5 kopjes per dag) slecht is voor de gezondheid. Integendeel, koffie past juist prima in een gezonde levensstijl. Het is niet alleen een lekkere drank die bijdraagt aan een goede vochtbalans, maar het maakt alerter en zorgt voor een betere concentratie. Verder is koffie een belangrijke bron van antioxidanten in de voeding en is geassocieerd met een kleiner risico op diabetes 2.

Jammer dat Van Schayck niet op deze onterechte beschuldiging reageerde. Het ongezonde beeld van koffie is hoofdzakelijk gebaseerd op oud-Amerikaans onderzoek, waarin niet gecorrigeerd is voor roken. Wel staat vast dat ongefilterde koffie (kookkoffie, cafetièrekoffie en Griekse en Turkse koffie) het cholesterolgehalte van het bloed verhoogt. De in Nederland overwegend gedronken filterkoffie en koffiepads, hebben dit effect echter niet.

Voor meer recente wetenschappelijke feiten over de gezondheidsaspecten van koffie, verwijs ik naar het Voorlichtingsbureau Koffie & Gezondheid (www.koffieengezondheid.nl)