Intenties genoeg, maar er ligt nog steeds geen bod

Twee weken na de aankondiging is het nog steeds wachten op een concreet tegenbod op ABN Amro. Is het tactiek, is het te ingewikkeld, of hebben de bieders geen geld?

Amsterdam, 12 mei. - Iedereen vraagt erom. Wouter Bos (Financiën). Nout Wellink (De Nederlandsche Bank). Beleggers. Vakbonden. Waar blijft het concrete bod van het consortium dat meer wil bieden voor ABN Amro dan de Britse Barclays Bank? Royal Bank of Scotland, de Spaanse bank Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis willen ABN Amro opbreken en onder elkaar verdelen.

Het consortium heeft twee weken geleden een indicatief bod van 38,40 euro per aandeel op tafel gelegd, waarvan 70 procent contant. Sindsdien heeft het ‘driebankschap’ een (door ABN Amro verworpen) bod van 24,5 miljard dollar op de Amerikaanse bankdochter LaSalle gedaan, maar geen openbaar bod op de hele bank. „Elke ochtend zet ik mijn informatiescherm aan en denk ik: nu gaat het gebeuren”, zegt een grote belegger. „Elke keer: niets.”

Financieel directeur Gilbert Mittler van Fortis, gisteren in een telefonische persconferentie: „Over het consortium zeg ik niets.”

Waarom is het stil?De verklaringen zijn legio.

De complexiteit. Een bank opbreken is niet eerder vertoond. Het consortium heeft het boekenonderzoek bij ABN Amro afgerond. Maar het vervolg zit vol fiscale en juridische voetangels. Willen zij nu al een indicatie van de fiscus over de gevolgen? Zo’n ruling kost tijd. De Nederlandsche Bank heeft weken geleden al gewaarschuwd voor complicaties.

Toezichthouders polsen voor een informeel groen licht. Bij het bod zijn banken én toezichthouders uit vier landen betrokken. In Nederland alleen al het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en beurswaakhond AFM. Ik hou me „bijna dagelijks” met het ABN Amro-dossier bezig zei minister Bos afgelopen week. Grensoverschrijdende overnames zijn razend complex: veel vage regels en breekbare nationale belangen en gevoelens. ABN Amro is na de miljardenovername van de Italiaanse bank Antonveneta in 2005 een ervaringsdeskundige. Bos’ voorganger op Financiën, Gerrit Zalm, tegen de Tweede Kamer: „Toen ABN Amro een bod deed in Italië, kregen wij heel veel vragen van de Italiaanse toezichthouder. Het kan gecompliceerd zijn en je moet je ervan vergewissen dat het bod gestand kan worden gedaan.” Met andere woorden: Financiën en De Nederlandsche Bank verifiëren uitgebreid of de buitenlandse banken die een bod van zo’n 70 miljard euro op ABN Amro willen doen ook goed zijn voor hun geld.

Het kost veel moeite om het geld bij elkaar te krijgen. Meerdere bronnen zeggen dat Fortis in het consortium de zwakste schakel is. Fortis moet zo’n 22 miljard euro op tafel leggen. Contant. Dat vereist een grote aandelenuitgifte. Het Europese record ligt rond 15 miljard euro. „Fortis roept het over zich af dat zij zelf wordt overgenomen, als zo’n grote aandelenuitgifte niet goed loopt”, zegt Paul Frentrop van adviesbureau Deminor. Een grote belegger:„Straks gaat het Nederlandse bedrijf van ABN Amro bij Fortis aan de voordeur naar binnen, terwijl Fortis aan de achterdeur bedrijven moet verkopen om aan geld te komen.” Het consortium zegt informeel dat zakenbank Merrill Lynch de financiering rond heeft. Volgens ABN Amro zijn het eerder zachte voornemens dan harde garanties.

Een schadeclaim van Bank of America. De Amerikanen hebben een contract met ABN Amro om LaSalle te kopen, maar ABN Amro mag de aandelen pas leveren als haar beleggers zijn geraadpleegd, heeft een rechter in Amsterdam bepaald. Bank of America heeft ABN Amro in New York voor de rechter gedaagd. Analist Gert-Jaap Kraan van Theodoor Gilissen: „De aandeelhouders hebben belang bij een zo laag mogelijke schadeclaim, maar het management van ABN Amro heeft juist belang bij een hoge claim. Hoe hoger een toegewezen claim, hoe lager het bod van het consortium uitvalt, want zij trekken de claim van hun bod af. Des te beter ziet het Barclays-bod eruit, dat ABN Amro wil. Elke miljard dollar schadeclaim scheelt 29 eurocent per aandeel ABN Amro.”

Tactiek. De problemen bij ABN Amro (boze beleggers, speculatie over onrustige klanten, nederlaag bij de rechter) staan nu centraal. Als het consortium met een concreet bod komt, inclusief informatie over gevolgen voor werknemers, richten critici zich op hen. Het consortium wil zijn bod graag met instemming van ABN Amro doen, maar de top van de bank is gecommitteerd aan Barclays, zeker zolang er geen concreet bod van het consortium is. Er is één wettelijke deadline: 27 mei. Dan is het bieden. Of afhaken.