Imams prediken afkeer eerwraak

Turkse imams in Nederlandse moskeeën gaan tijdens het wekelijkse vrijdagmiddaggebed hun afkeer over eerwraak uitspreken. Gisteren zijn de imams in Rotterdam en Deventer begonnen met een oproep waarbij eerwraak wordt veroordeeld.

Volgens de Turks Islamitische Culturele Federatie (TICF) volgen binnenkort de andere 140 moskeeën dit voorbeeld. De TICF is de grootste organisatie van moskeeën in Nederland, waarbij zo’n tachtig procent van de moskeeën is aangesloten.

Volgens woordvoerder Kasim Akdemir hebben imams eerwraak wel vaker in hun preek veroordeeld. „Maar het is nooit eerder zo georganiseerd dat al onze moskeeën eraan meedoen.” Met het initiatief wil de TICF het signaal afgeven dat eerwraak niets met de islam te maken heeft. „De islam wijst moord af. Een goede moslim doet niet aan eerwraak”, aldus Akdemir.

Eerwraak, waarbij vrouwen, maar ook mannen gedood worden omdat ze de familie-eer hebben aangetast, komt veel voor in het zuidoosten van Turkije. In 2003 werd Nederland opgeschrikt door de eerwraak op de 18-jarige Turkse Zarife uit Almelo. Het meisje werd door haar vader tijdens een vakantie in Turkije met een jachtgeweer om het leven gebracht. Het meisje botste al geruime tijd met haar vader over de orthodox-islamitische opvoeding. Ze was naar een blijf-van-mijn-lijfhuis gevlucht, maar ging toch met haar familie voor vakantie mee naar Turkije. Daar kwam het tot een fatale ruzie.

Betrouwbare cijfers over het aantal slachtoffers van eerwraak in Nederland zijn er niet. Daarvoor ontbreekt een eenduidige definitie. Bij de politie Haaglanden zijn vorig jaar 540 gevallen geregistreerd.