Grote staking bij Deutsche Telekom

Ongeveer 10.000 werknemers van Deutsche Telekom hebben gisteren het werk neergelegd. Ze protesteerden tegen het voornemen van de directie om 50.000 personeelsleden onder te brengen in aparte ondernemingen, waar langer gewerkt moet worden voor minder geld. Het is de eerste keer dat de voormalige monopolist door een staking wordt getroffen.

Dienstenbond Verdi gaat ervan uit dat de acties weken zullen gaan duren. In eerste instantie zullen vooral bedrijven die klant zijn bij Deutsche Telekom hinder ondervinden. Huishoudens worden alleen indirect getroffen. De wachttijden in callcentra worden vermoedelijk langer en nieuwe aansluitingen zullen langer op zich laten wachten.

Deutsche Telekom is met de vaste telefonie in problemen geraakt, omdat het de nieuwe concurrenten op de geliberaliseerde markt niet kan bijbenen. In het eerste kwartaal zegden 558.000 klanten hun telefoonabonnement op. Ruim 100.000 huishoudens lieten de vaste aansluiting vallen en telefoneren alleen nog maar mobiel. De overige klanten zijn overgestapt naar concurrenten die vergelijkbare en soms betere producten bieden tegen een lager tarief.

Eerder deze week maakte Deutsche Telekom bekend dat de nettowinst over het eerste kwartaal is gehalveerd door de leegloop. Het bedrijf maakte in de eerste drie maanden een nettowinst van 459 miljoen euro. In dezelfde periode van 2006 was dit nog 1,09 miljard.

Om de winstgevendheid van de divisie voor vaste verbindingen, T-com, te verbeteren wil de directie bezuinigen op de loonkosten. De dienstenbond ziet daar niets in. Deutsche Telekom wil de getroffen werknemers voor het einde van de maand een nieuw aanbod doen, dat rekening houdt met de cao’s die al voor andere bedrijfsonderdelen bestaan.

Politici van alle grote partijen hebben de acties van de bonden veroordeeld als contraproductief. Bondsdaglid Rainer Wend (SPD), gespecialiseerd in arbeidsvraagstukken: „Het concern zit in grote moeilijkheden, een staking helpt dan niet.”

Topman René Obermann van Deutsche Telekom kondigde begin deze maand aan dat hij bereid is twee maandsalarissen ter waarde van 150.000 euro in te leveren uit solidariteit met de werknemers. Andere bestuursleden zijn bereid één maandsalaris op te offeren.