Giro: ook ’s nachts controles op doping

Wielrenners in de Ronde van Italië kunnen ook ’s nachts dopingcontroles verwachten. Dat maakte Mario Zorzoli, voor de internationale wielrenunie UCI verantwoordelijk voor medische zaken, gisteren bekend in een overleg met de artsen van de 22 deelnemende wielerploegen die vanmiddag van start gaan.

„Normaal gesproken doen we de tests vroeg in de ochtend, maar de renners kunnen ons nu ook ’s avonds en midden in de nacht verwachten”, aldus Zorzoli die aangaf daarmee een trend te willen zetten. „De afgelopen maand hebben we meer dan honderd ‘verrassingscontroles’ gedaan, waarvan sommige niet in de ochtend.”

De Ronde van Italië begint vanmiddag met een individuele tijdrit over 25,6 kilometer op Sardinië. De wedstrijd heeft zelden zo’n problematische voorbereiding als het geval is in de negentigste aflevering. Afgelopen week baarde Ivan Basso opzien door toe te geven klant te zijn geweest van de Spaanse dopingarts die de spil is in de bloeddopingaffaire genaamd Operacion Puerto. De winnaar van de Giro van vorig jaar was aan het begin van de maand al opgestapt bij zijn team Discovery, dus op zijn aanwezigheid had al niemand meer gerekend.

Nieuw was wel de afmelding gisteren van Sergei Gontsjar. De renner uit de Oekraïne kreeg van zijn ploeg T-Mobile om gezondheidsredenen een startverbod van dertig dagen. De bloedwaarden van de renner uit Oekraïne zijn ongewoon. T-Mobile meet sinds begin dit seizoen regelmatig de bloedwaarden van de renners. Daarmee kan de ploeg onder meer doping signaleren. Als een renner te dik bloed heeft, wordt hij om gezondheidsredenen aan de kant gehouden. In het geval van Gontsjar – in de Tour de France vorig jaar goed voor twee etappezeges – zou het startverbod niet wegens doping zijn, maar uit voorzorg.

Basso en ook Michele Scarponi – een andere Italiaanse coureur die contacten met Fuentes heeft toegegeven – zouden volgens de krant La Repubblica de Italiaanse dokter/trainer Luigi Cecchini hebben aangewezen als de man die hen in verband heeft gebracht met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Cecchini is onder meer de persoonlijke trainer van de Nederlander Thomas Dekker.

De coureurs hebben zijn naam hebben genoemd in hun bekentenis aan de antidopingcommissie van het Italiaans olympisch comité. (Reuters, AP, ANP)