Giro d’Italia?

Wegens betrokkenheid bij de bloeddopingaffaire start de winnaar van 2006, Ivan Basso, vandaag niet in de Giro. Toch een interessante wielerronde?

Ludo van Klooster, sportjournalist, co-auteur van ‘De droom van de Giro’: „De Giro is juist interessanter zonder Basso (nam ontslag bij Discovery Channel, betrokken in dopingschandaal rond Spaanse arts Fuentes, red.). Simoni (derde in Giro 2006, red.) zei niet voor niets dat er vorig jaar een ‘buitenaards wezen’ meereed. Basso was oppermachtig. De Giro was vorig jaar net als de Tour tijdens de dominantie van Armstrong of Indurain: niks aan. Ik denk dat het dit jaar spannend wordt. Leuk als zich een duel tussen Simoni en Cunego ontwikkelt om de eindzege. De Giro blijft een mooie koers, met prachtige bergetappes. Door alle dopingaffaires staat de geloofwaardigheid van het wielrennen wel op het spel. De Italianen zijn geschrokken van de affaire rond Basso. Maar ondanks alle verdachtmakingen van renners blijft een zege in de Giro goud waard voor de Italianen. Ik denk niet dat er veel verandert aan de waarde van de Giro. Tenzij het hele wielrennen naar de knoppen gaat.”

Egon van Kessel, bondscoach Nederlandse wegrenners: „Het wordt een interessante Giro. Vorig jaar was het duidelijk dat Basso zou winnen. Dit jaar zijn er geen uitgesproken favorieten. Ik zat de afgelopen week wel in spanning over wie er start. Er is geen zekerheid over welke renners betrokken zijn bij de zaak-Fuentes. Het blijft maar zweven. Het gros van de renners heeft er niets mee te maken. Laat ze met de namen naar buiten komen, dan is het afgelopen. Deze schoonmaak is hard nodig. Het maakt de strijd spannender, omdat de verschillen die je voeger door doping had er niet meer zijn. Bij de grote rondes van de laatste jaren hing er telkens een luchtje aan de winnaar (Roberto Heras in Vuelta, Floyd Landis in Tour, Basso in Giro, red.). Ik hoop dat de winnaar van deze Giro gevrijwaard zal blijven van een schandaal. Dat is alleen maar goed voor de sport.”

Johan van der Velde, oud-wielerprof, nam zesmaal deel aan de Giro: „De Giro is dit jaar minder sterk bezet, maar blijft een interessante ronde. Hopelijk staan er jonge renners op. Jammer van de negatieve publiciteit vooraf, maar Basso is ook niet geloofwaardig meer. Hij bekent zijn betrokkenheid, maar heeft nooit iets gebruikt. Heel dubbel. Ze moeten openheid van zaken geven in de zaak-Fuentes en de namen vrijgeven. Sommige renners klagen dat ze niet meer weten of ze nu wel of niet in een wedstrijd kunnen rijden. De bonden, de wedstrijdorganisaties, de WADA (mondiaal antidopingbureau, red.), iedereen bemoeit zich ermee. Ik blijf geloven dat het grootste deel van het peloton schoon rijdt. Een grote ronde winnen is echt nog wat waard. Dat Basso niet meedoet, is misschien voordelig voor de spanning. Ik kan geen echte favoriet voor de eindzege noemen.”

Frank van den Wall Bake, sportmarketingconsultant: „De ervaring leert dat als sterren als Basso niet starten, er altijd nieuwe sterren opstaan. Als ze uit een onverwachte hoek komen wordt dat juist gewaardeerd door media en publiek. Nieuwe sterren leiden tot hernieuwde interesse. De onvoorspelbaarheid en de openheid van de strijd in deze Giro, en straks ook in de Tour, is alleen maar groter geworden. Dat zijn belangrijke elementen in sport, ook interessant voor sponsors. De eindzege in deze Giro is echt wel wat waard. De geloofwaardigheid van het wielrennen heeft een deuk opgelopen door de dopingaffaires. Als het gezeur aanhoudt, zal dat schadelijke gevolgen hebben, ook bij het aantrekken van sponsors die erin stappen voor de associatieve waarde. Maar wielrennen heeft nog wel krediet.”

Joop Atsma, bestuurslid internationale wielerunie UCI en voormalig voorzitter van de KNWU: „Voor mij blijft de Giro een van de mooiste wielerwedstrijden. Ik heb er alleen bezwaar tegen dat het vooral een Italiaanse koers is. Jammer dat Basso er niet bij is, maar dat is zijn eigen schuld. Hij rijdt bovendien al een jaar niet meer (Basso mocht ook al niet in Tour de France van 2006 starten, nadat de Spaanse justitie aanwijzingen bleek te hebben dat hij – samen met andere renners – contacten met Fuentes had gehad, red.). Ik lig er niet wakker van dat renners die buiten de pot gepist hebben, er niet bij zijn. De Giro wordt er niet minder interessant om. Er staan altijd nieuwe helden op.”