Gevoel van een prinses in jurk van Irausquin

de aankoop van Martine Rustveld: jurken van Percy Irausquin. Amsterdam, 11 mei 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Esmée Hendrikx (37) was altijd al een bewonderaar van modeontwerper Percy Irausquin en is nu de trotse bezitter van verschillende couturejurken van zijn hand, die tussen de 7.000 en 12.000 euro kosten. „Het is een luxe, maar daarom geniet ik er ook zo van.”

Waar draag je deze japonnen?

„Mijn man en ik zijn tafelsponsor bij verschillende goededoelengala’s en dan is de dresscode meestal black tie.”

Wat trekt je zo aan in de ontwerpen van Percy Irausquin?

„De mooiste jurk die ik ooit heb gekregen is van Percy. Mijn man en ik vierden onze trouwdag in een restaurant aan het water. We wilden genieten van het moment, zouden er niet te veel aan doen. Tot mijn grote verrassing gaf hij me een enveloppe met een enorme strik erom heen. Daarin zat een schets in van Percy voor een galajurk.”

Je man wist waar hij moest zijn?

„Ik had wel eens gezegd dat het mijn droom was ooit een jurk door Percy Irausquin te laten ontwerpen. Dat had hij goed onthouden. Hij was erheen gegaan om te vragen of Percy een jurk wilde maken.”

En die stemde toe?

„Onderaan zijn schets had hij geschreven ‘Kom snel langs’. Het lastige was alleen, dat we vrij snel op vakantie gingen en ik daarna de perfecte gelegenheid zou hebben om de avondjurk te dragen. En dat is dus het knappe: hij heeft de jurk gemaakt terwijl ik er niet was.”

Hoe heeft hij dat gedaan?

„Normaal moet je tussendoor passen, maar hij had een paspop gemaakt met mijn maten en daarop de jurk ontworpen.”

En was het hem gelukt?

„De jurk zat als gegoten, zowel qua maat als qua stijl. Sindsdien ben ik vaste klant. Hij is een vakman, maar ook als mens bijzonder. Ik gun het hem graag. Het is hard werken in de Nederlandse couture-industrie.”

Waar bewaar je de jurken?

„Als ik ze heb gedragen, breng ik ze weer naar de winkel. Daar heb ik een eigen kast. Ze kijken de jurk na, maken die weer schoon en in orde. Dat is fijn, want het zijn toch bijzondere stukken en dan is het best eng om ze zelf naar de stomerij te brengen.”

Hoe voelt het om zo’n couturejurk te dragen?

„Het is een meisjesdroom, een prinsessengevoel. Het is een luxe om een dergelijke jurk te dragen, daarom geniet ik er ook zo van. Natuurlijk begrijp ik dat het uiterlijkheden zijn, dat het belangrijker is dat je een goed mens bent en de mensen om je heen gelukkig zijn. Dat is ook echt zo: pas als je je goed voelt, zie je er goed uit.”

Willemijn van Benthem