Gevaarlijke uitvindingen 5

Het is een kennelijk onuitroeibaar misverstand dat het rechtop blijven op een fiets door de precessie krachten van de wielen komt (Zie de reactie van R.E. Verhoeven op `Gevaarlijke uitvindingen`, W&O 5 mei). Dit is al heel vaak en met succes weerlegd door proeven met tegendraaiende wielen gemonteerd aan de normale wielen. Hierbij bleef de fiets prima berijdbaar. Niet zo wanneer het stuur wordt vastgeklemd of het achterwiel bestuurbaar wordt gemaakt. Denk ook eens aan fietsen op glad ijs en de ronddraaiende stuurwielen bij circusfietsen.

In een laagje versgevallen sneeuw is de tactiek van de berijder goed te zien. Het voorwiel slingert een beetje rondom de voorwaartse beweging en het achterwiel volgt het midden van het spoor van het voorwiel. De bestuurder zoekt en herstelt telkens zijn evenwicht door middel van het verplaatsen van zijn zwaartepunt via stuurbewegingen.