Elliott Smith: New Moon

Elliott Smith: New Moon (Domino)

Elliott Smith:New Moon (Domino)

Volgens een hardnekkig cliché lijken de liedjes van de Amerikaanse indietroubadour Elliott Smith op die van The Beatles. Hij is goed, maar niet zó goed. Sinds somberman Smith zichzelf in 2003 met een mes van het leven beroofde, blijft er onuitgebracht materiaal opduiken. New Moon is een dubbelalbum met songs uit de periode 1994-’97, toen hij zijn beste album Either/Or maakte.

Minderwaardige restjes zijn het niet per definitie, want Elliott hield er een ad hoc-benadering op na bij de keuze van albummateriaal. Zo staat het titelnummer van Either/Or pas op dit album en behoren ‘All cleaned out’ en de simpele folksong ‘Whatever’ tot zijn beste liedjes. Met zijn onnadrukkelijke zangstijl en altijd dubbel opgenomen stem heeft hij een herkenbaar geluid, dat net niet genoeg variatie en bevlogenheid brengt om de eeuwige vergelijking met de Fab Four te rechtvaardigen. Beter dan alle soloplaten van Ringo Starr, dat wel.

JAN VOLLAARD