Dée’s levenslust

MET TEMPERAMENT: Charlie Dée en band Foto Vincent Mentzel MuseumNacht in Rotterdam. Charlie Dee en haar musici vlak voor haar optreden in de Kunsthal te Rotterdam .foto VINCENT MENTZEL /NRCH==F/C==Rotterdam, 3 maart 2007 Mentzel, Vincent

Charlie Dée:Love Your Life(PIAS)

Charlie Dée heeft het allemaal: de stem, de looks, het temperament, het repertoire. Die stem is dartel, de looks zijn donkerharig en bruinogig, het temperament is heetgebakerd en het repertoire is toegankelijk. Dankzij deze gunstige kwalificaties heeft Dée zich sinds haar vorig jaar verschenen debuut-cd, Where Do Girls Come From, een flinke aanhang verworven.

En nu is er al een opvolger: Love Your Life. Opnieuw blijkt Dée een opvallende repertoirekeuze te hebben, of liever gezegd: stijl-voorkeur. Dée is een popzangeres, maar haar stijl is van alle tijden. Het zelfgeschreven Dée-repertoire associeert zich op geen enkele manier met hedendaagse modes, integendeel, het lijkt juist eer te willen bewijzen aan stijlen uit het verleden.

Net als op de eerste cd wordt hier eer betoond aan de goed gemaakte popmuziek uit de jaren zeventig, de tijd van Steely Dan en Supertramp. Dat de liedjes niet wegzinken in nostalgie komt door Dée’s montere voordracht en losse stem. Die maakt nummers als ‘Wrecking Ball’ en ‘Hey Hey Hey’ tot van levenslust uit elkaar knappende popsongs. Het stampt, draait, varieert, haalt uit en begint weer opnieuw – onvermoeibaar.

Voor een temperament als dat van Dée blijft het merkwaardig dat ze zo vasthoudt aan doorwrochte degelijkheid. Popliedjes hoeven niet uit meer dan twee of drie akkoorden te bestaan. En ze hoeven ook niet van voor tot achter volgebreid te worden met glimmende gitaarsolo's en pianoriedels.

Het zou mooi zijn om Dée te horen zingen met de helft van het aantal instrumenten dat nu werd ingezet. Het is alsof ze bang is dat iemand zich zal vervelen. Om dat te voorkomen gaat ze steeds weer een nieuwe kant op.

Dat is een vergissing; bij zo'n stem verveel je je niet. Maar je moet wel de kans krijgen hem goed te horen.

HESTER CARVALHO