Correcties en aanvullingen

Het Britse Barclays wil ABN Amro voor 67 miljard kopen. Herstel, 65 miljard, herstel 63 miljard euro.

In de strijd om ABN Amro is binnen nog geen drie weken tijd 4,4 miljard euro foetsie. 4,4 miljard. Dat is ook in de wereld van het grootse en meeslepende bankieren een flink bedrag. Zeg maar 7 procent van de bank is zoek. Van 4,4 miljard kun je viermaal Stork kopen, of iedere inwoner van Nederland ruim 250 euro geven. Waar is al dat geld gebleven?

Ten eerste bij beleggers die geen vertrouwen hebben in de bank – of juist wel, het is maar hoe je het bekijkt. Op de beurs is de winst van de een het verlies van de ander.

Barclays biedt niet met munten, maar met eigen aandelen. Dat betaalmiddel is heel wat minder waardevast dan contant geld. Geld heeft last van inflatie, maar die bedraagt in de eurozone hooguit een paar procent per jaar. Aandelen kunnen veel sneller in waarde veranderen. Bij overnames die in aandelen gaan, zie je de stukken doorgaans dalen. Er dreigt meer aanbod.

Grootste deel van het geld is in de City verdwenen. De koers van het Britse Barclays is sinds aankondiging van het bod op 23 april met 33 pence gedaald. In combinatie met een iets zwakkere pond, dat bijna een cent deprecieerde, is de geboden prijs voor ABN Amro 1,78 euro per aandeel gedaald. Het verklaart 3,3 miljard euro van het gat.

De rest van de kloof wordt verklaard door een goede spin. De resterende missende 1,1 miljard is er namelijk vanaf het begin niet geweest. De banken maakten destijds in een gezamenlijk persbericht bekend dat het bod van de Britten een aandeel ABN Amro waardeert op 36,25 euro „rekening houdend met de 60 cent slotdividend waar aandeelhouders ABN Amro recht op hebben”.

Al binnen een week, op Koninginnedag, kregen aandeelhouders van ABN Amro het laatste deel van die winstuitkering. Wat er dan in feite gebeurt is dat 60 eurocent van het aandeel naar de houder ervan verhuist. Ook in het theoretische geval dat er niet gehandeld zou worden in het aandeel, zal op deze dag het aandeel in een keer 60 cent minder waard worden.

Aandeelhouders van ABN Amro hebben altijd recht gehad op dit geld. Het raakt kant noch wal om dit in de hoogte van Barclays’ bod mee te tellen. Al vanaf Koninginnedag is het bod van Barclays tenslotte 1,1 miljard minder waard. Maar alle deskundigen en kranten, deze krant incluis, is van de 67 miljard uitgegaan die de banken presenteerden. Een geslaagde spin van 1,1 miljard.

Als je een bankier de hand schudt, tel dan je vingers na.

Jeroen Wester