Brother Ali: The Undisputed Truth

Brother Ali: The Undisputed Truth (Rhymesayers)

Brother Ali:The Undisputed Truth(Rhymesayers)

Voor gezellige hiphop heeft albinoreus Brother Ali te weinig in de ballenbak gezeten. Nummer na nummer toont hij zich een geplaagde tragicus die van het bitterzoete bestaan wel heel weinig van het zoete heeft meegekregen. Een alleenstaande vader van 27, gescheiden van een vrouw die hem probeerde te vermoorden. Daar rapt hij over met emotionele stem, op droge beats waarin versnelde soulsamples en jengelende bluesgitaren de zwartgalligheid verder versterken. In een snijdend nummer spreekt hij zijn ex direct aan, terwijl op de achtergrond iemand sarcastisch opgewekt aan het fluiten is. Zijn thuisland noemt hij ‘the united snakes of america’. Van zichzelf heeft Brother Ali een romantischer beeld: de stoere loser die ondanks alle drama nog steeds muziek maakt die hem geen grammetje bling oplevert. Vanaf de hard rockende opening domineren de donkere wolken; pas op de allerlaatste track glimt er hoop. Maar dan heeft de rapper die zich opvallend kwetsbaar opstelt er al bijna een uur therapie opzitten.

Saul van Stapele