Bonden willen helft van commissarissen zelf gaan benoemen

De vakcentrale CNV wil dat de helft van de commissarissen bij bedrijven door werknemers worden benoemd. De gezamenlijke vakcentrales willen dat de Sociaal-Economische Raad (SER) advies uitbrengt over de zeggenschap binnen ondernemingen.

Dat schrijven de vakcentrales in een gezamenlijke brief aan SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. De belangen van werknemers worden volgens de vakbeweging onvoldoende meegewogen bij het nemen van strategische beslissingen binnen ondernemingen. De aandeelhouders hebben te veel invloed.

„Het wordt de hoogste tijd om paal en perk te stellen aan de verwoestende invloed van degenen die een onderneming alleen zien als een bron van snel geld”, schreef voorzitter René Paas gisteren op zijn weblog. „De soap bij ABN Amro laat zien dat er iets behoorlijk scheef is gegroeid. Als aandeelhouders zo ongegeneerd gaan voor de laatste centen, zonder zich zorgen te maken over het bedrijf waarin ze aandelen hebben, dan is het evenwicht tussen de belanghebbenden in een onderneming zoek.”

Bestuurder Peter Gortzak van de vakcentrale FNV wijst erop dat de SER in 2001 adviseerde de invloed van aandeelhouders maar beperkt uit te breiden. Het toenmalig kabinet heeft de aandeelhoudersvergadering toen ruimere bevoegdheden gegeven dan de SER wilde om de commissarissen te ontslaan. „De ontwikkelingen van de laatste jaren zijn voldoende aanleiding nog eens te kijken of dat advies niet alsnog in zijn geheel moet worden overgenomen”, zegt Gortzak.

Volgens het CNV is een onderneming een samenwerkingsverband van arbeid en kapitaal en moeten de strategische beslissingen ook door vertegenwoordigers van beide belangen worden genomen. Deze visie wordt binnen de vakbeweging breed gedragen. De Christelijke vakcentrale wil dat de SER zich erover uitspreekt wie bij ultieme besluiten – zoals de aan- en verkoop van bedrijfsonderdelen – en bij besluiten over de verkoop van het hele bedrijf is betrokken. Paas: „In conceptuele termen: houden wij ons in ons land vast aan het Rijnlandse stakeholders-model of stappen we definitief over naar het Angelsaksische shareholders-model?”