Beleggen zonder hartstocht en kennis

Wie een (extra) vermogen van een miljoen wil opbouwen, stopt zijn geld in een huis, in kunst, vreemde valuta, de eigen zaak of in een rijke partner. Maar ook rechtstreeks beleggen in aandelen levert vaak een hoog rendement op. Is dat per jaar 12 procent netto, en investeer je een ton, dan bezit je na twintig jaar 1 miljoen euro en na dertig jaar 3 miljoen. De tijd werkt in je voordeel door de (magische) cumulerende kracht van rente op rente, rendement op rendement.

1 Helaas lukt het niet om elk jaar 12 procent schoon te maken, omdat rendementen fluctueren en ook jarenlang negatief kunnen zijn. Maar de cumulerende magie is wel een feit. Verder moet je een aandelenbezit goed bijhouden, psychisch tegen koersstootjes kunnen en in korte tijd 100.000 euro investeren. Vandaar het volgende populaire alternatief voor de talrijke arme beleggers die zonder hartstocht en kennis toch miljonair willen worden.

2 Die armeluisbelegging staat bekend als automatisch beleggen of periodiek beleggen. Wie deze termen intikt bij Google vindt links naar banken die deze service bieden. De Amerikanen noemen dit dollar cost averaging. Wie dit googlet vindt links naar onder meer (wetenschappelijke) tegenstanders van het ‘middelen’, zoals het ook bekend is.

3 De essentie is dat je per maand of kwartaal op een vaste dag voor een vast bedrag (automatisch laten overboeken!) domweg participaties (aandelen) in een zelf gekozen beleggingsfonds koopt. Ongeacht het beursklimaat en de koers. Zo koop je tegen een soort gemiddelde koers, omdat je bij lagere koersen meer participaties koopt dan bij hogere. Daardoor lijkt middelen op een beleggingsverzekering. Alleen kan je er op elk moment mee stoppen en je saldo verzilveren.

4 Hoeveel moet je maandelijks opzijleggen om na twintig jaar op 1 miljoen euro uit te komen? In verhouding veel meer dan wanneer je rechtstreeks in (vijf à tien) aandelen doet en niet via de omweg van een fonds. Om minstens drie redenen. Het fonds belegt in veel meer dan tien aandelen, wat zowel het positieve als het negatieve rendement dempt. Bovendien rekent een fonds beheers- en andere kosten. Dat is terecht, want je bent immers van alle zorgen af. Die nemen professionals tegen betaling van je over. En ten derde begint die 100.000 euro direct voor je te renderen, terwijl middelen mondjesmaat en op kousenvoeten op gang komt.

5 Wat is haalbaar? Laten we het rendement houden op netto, gemiddeld 8 procent per jaar, tegen 12 procent voor een zelf beheerde portefeuille. Je moet ergens vanuit gaan! Hoeveel moet een 35-jarige dan maandelijks opzijleggen om op zijn 65ste miljonair te zijn? Dat is 700 euro. Wie op zijn 25ste begint in te leggen en dat veertig jaar doet, is goedkoper uit: 300 euro per maand. Hij of zij investeert in totaal slechts 144.000 euro. De rest, 856.000 euro, is (koers)winst.

6 Tot slot de hamvraag. Hoe kom je er weer uit? Hoe ontmiddel je? Die lastige vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Helaas. Wat wel vaststaat is dat middelen makkelijker is dan ontmiddelen.

Adriaan Hiele