Amerikaanse beurzen veren op

NEW YORK, 12 mei. De Amerikaanse effectenbeurzen sloten vrijdag met winst, na de sterkste daling in twee maanden een dag eerder. Een geruststellend inflatiecijfer had een positieve uitwerking op de stemming onder beleggers. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde aan het einde van de handelsdag 13.327,11 punten, een stijging van 111,98 punten ofwel 0,8 procent. Beleggers waren verheugd over de ontwikkeling van de kerninflatie in april, een cijfer dat in de middag bekend werd. De producentenprijzen, exclusief goederen met sterk schommelende prijzen als voeding en energie, bleven onveranderd ten opzichte van maart. En dat was een opluchting voor de markt, omdat afgelopen woensdag nogmaals duidelijk werd dat de Amerikaanse centrale bank de inflatie als belangrijke leidraad beschouwt voor de renteontwikkeling. De detailhandelsverkopen gingen in dezelfde maand 0,2 procent omlaag. Dat lijkt te wijzen op een zwakkere start van het tweede kwartaal. Dit kwam echter niet als een verrassing.