WEEKBOEK 19

WeekBoek werkt samen met http://papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en /of op www.nrc.nl/boekenblog

Kluun laat verhalen in zes woorden maken

Na Wired, het weblog Boeken en The Guardian heeft nu ook schrijver Kluun het zeswoordenverhaal ontdekt. In navolging van Ernest Hemingway (‘For sale: baby shoes, never worn’) liet hij gisteren op de maandelijkse Nightwriters-avond in de Amsterdamse club Panama een aantal schrijvers verhalen van maximaal zes woorden voordragen. Onder de schrijvers die gevolg gaven aan het verzoek waren Tommy Wieringa (‘Te koop: Feyenoord-vlag, weinig mee gezwaaid’), A.F.Th. (‘Tweeënzeventig maagden gedood door vertraagd ontstekingsmechanisme’), Kluun (‘„Dit blijft ons geheimpje,” zei papa’), Joost Zwagerman (‘Niet nu! Ik ben al dood’), Martin Bril (‘Moeder huilt. Vader omhelst de toiletpot’), Adriaan van Dis (‘Sta stil: hoor de bommen vallen’) en Renske de Greef (‘Probeerde ziel te verkopen. Niemand wilde‘). (AF)

Dorrestein ruilt filmrechten voor commercial

Renate Dorrestein heeft de filmrechten voor haar nieuwe roman Echt sexy verkocht aan filmmaatschappij Big Screen Junkie. In ruil voor de rechten heeft het bedrijf een reclamespot voor de roman gemaakt, waarin Dorrestein als televisiepresentator optreedt en om hulp vraagt bij de opsporing van een van haar romanpersonages. Ook de productie van 280 duizend gratis Boomerang-ansichtkaarten is onderdeel van de overeenkomst met de filmmaatschappij. De verschijning van Echt sexy wordt begeleid door een groot digitaal publiciteitsoffensief. Het boek is ook te krijgen als luisterboek en als e-book. Op Dorresteins site is een hoofdstuk te lezen en staat een chatsessie gepland. Ook was er een schrijfwedstrijd waarbij mensen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan aan de hand van clous over het verloop van de roman. De uitslag van die wedstrijd wordt op 14 mei bekend gemaakt. (AF)

Manuscripten van John Steinbeck op wc gevonden

In de Verenigde Staten is een aantal hoogwaardige, verloren gewaande manuscripten van de Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur 1962 John Steinbeck (1902- 1968) teruggevonden. Het gaat onder meer om de draft van Sweet Thursday (1954). De archivalia werden door de schrijver Joel Eisenberg aangetroffen in een kartonnen doos in de nalatenschap van Steinbecks vriend, de theaterproducer Ernest H. Martin. De doos bevond zich al 50 jaar in de wc van Martins huis, gelegen in de Hollywood Hills en bewoond door diens weduwe. De box bevatte verder ook 13 Steinbeck-brieven, het manuscript van The Log From The Sea of Cortez, het vervolg op Cannery Row, een nooit eerder gepubliceerd kort verhaal én een onafgewerkte tekst voor een muzikale komedie The Bear Flag Café. Op 24 mei 2007 worden de manuscripten en brieven ter veiling gebracht bij PBA Auctions in San Francisco. (DL)

‘Pruimelaarstraat’ wordt voor toneel bewerkt

De pruimelaarstraat, het boek van VRT-journalist Louis van Dievel dat tot ieders verrassing op de recente shortlist van de Libris Literatuurprijs belandde, krijgt een toneelversie. Het Mechelse gezelschap ’t Arsenaal gaat het boek bewerken tot een stuk, dat in november 2008 in première zal gaan. Directeur Michael De Cock vindt dat de roman vol monologen uiterst geschikt is voor zijn repertoire: „Het is een verhaal dat leeft in Mechelen en dat heel dichtbij heeft plaatsgevonden.” (DL)

Lezen &cetera Live: H.J.A. Hofland over zijn roman

Hoe schrijft een columnist een roman, en wie zijn daarbij zijn voorbeelden? Waarom heeft een ‘Journalist van de Eeuw’ de drang om fictie te schrijven? En hoe satirisch is de recent verschenen roman Cicero Consultants? Deze en andere vragen werden beantwoord door H.J.A. Hofland in de aprilaflevering van Lezen &cetera Live. Beluister op www.nrc.nl/boekenblog een registratie van de maandelijkse talkshow in het theater van boekhandel Donner. (PS)

Website van de week: www.vublogs.nl/benali

‘Dit is mijn 489e symposium over de islam. Er is dus hoop!’ Aldus Abdelkader Benali op het speciale weblog over zijn verblijf als gastschrijver aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU). De schrijver volgt er colleges, praat met studenten in het voormalige bastion van kleine luyden dat zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot de favoriete universiteit van allochtone Nederlanders. Hetgeen prompt leidt tot lange lappen islamitische bekeringsdrift in het forum van de site. Abdelkader Benali schrijft zo onderhoudend als hij denkt, maar is, enigszins verstopt, ook te zien in mooie videoverslagen. (AF)

Met bijdragen van Dirk Leyman, Arjen Fortuin en Pieter Steinz.