Wat is de zin van het leven?

Joy van der Pol (16) kreeg voor een cursus de opdracht een project te verzinnen. Iets waar je anderen mee kan helpen. Joy verzon een schrijfwedstrijd

Joy van der Pol foto Storyville Storyville

„Ik vind schrijven leuk. Daarom kwam ik op een schrijfwedstrijd. De opbrengst gaat naar War Child, dat opkomt voor kinderen in oorlogsgebieden.” Joy ging brainstormen en daarna bezocht hij een website met goede doelen. „Er stonden er wel negen op en ik kon niet kiezen.” Omdat kinderen volgens Joy altijd de dupe zijn als ze tussen volwassenen inzitten dacht hij ineens aan War Child. Hij noemde zijn project Write4life.

Toen begon Joy de wedstrijd uit te denken. „Kinderen vanaf acht jaar mogen meedoen.” In duizend woorden mogen ze vertellen over ‘De zin van het leven’. Toen Joy zelf acht was dacht hij daar vaak over na. „Ik denk dat de zin van het leven is dat je vrij bent en geniet van alles. Maar elk kind denkt daar anders over. Dat is het leuke van de wedstrijd.”

Joy stelde een jury samen die de verhalen gaat beoordelen. Hij heeft nu twaalf juryleden. Vijf leraren Nederlands, kinderboekenschrijvers, vrienden, en zijn eigen moeder. „De juryleden wonen ver van elkaar af. Ze krijgen de inzendingen per e-mail toegestuurd.” Joy werkt nu al zo’n twaalf uur per week aan zijn project. Het toesturen van verhalen zal hem straks veel tijd gaan kosten. „Ik denk dat het handig is als iemand dat voor me gaat doen”, zegt Joy. „Een soort secretaresse. In het project gaat het toch ook om samenwerken.”

Joy is nu vooral bezig met sponsors bellen, die prijzen beschikbaar stellen voor de winnaars. „Ik wil als eerste prijs een LCD-televisie, als tweede een laptop en als derde prijs een PDA, dat is een mobieltje waar je ook op kunt typen.” Afgelopen maandag belde Joy 25 bedrijven. „Philips, Sony, Samsung, ik heb iedereen gebeld. Het is heel moeilijk. Vaak krijg je als antwoord ‘te kort dag’, ‘de prioriteiten liggen anders’ of ‘dit valt niet in onze doelgroep’. Er was er zelfs een die zei ‘we sponsoren alleen de CliniClowns’ ”.

Maar Joy laat zich niet ontmoedigen. Er zijn een aantal bedrijven die hem nog gaan bellen met hun antwoord. Intussen denkt Joy na over de uitreiking zelf. Hoe en waar dat zal plaatsvinden. War Child zal hem daarbij ondersteunen.

Tot 15 juni kun je je aanmelden voor deelname via www.write4life.nl. Als deelnemer betaal je €7,50, een bedrag dat ten goede komt aan War Child.