Vietnam zet weer aantal activisten in de cel

Een rechtbank in Hanoi heeft vanochtend twee advocaten tot gevangenisstraffen veroordeeld omdat ze zich inzetten voor democratische hervormingen in Vietnam. Via internet hebben ze informatie uitgewisseld die gezagsondermijnend is voor de communistische partij, aldus het vonnis.

Gisteren al werden in Ho Chi Minh Stad drie dissidenten – een arts, een zakenman en een journalist – om soortgelijke redenen veroordeeld. Voor volgende week staat het proces tegen een zesde verdachte op de rol.

De celstraffen die gisteren en vanochtend werden opgelegd variëren van drie tot vijf jaar. De nieuwe vervolging van dissidenten toont aan dat het Vietnamese bewind niet is gediend van openlijke kritiek op het communistische bestuur, ondanks de economische liberaliseringen.

Juist deze week riep een van de architecten van de Vietnamese economische openheid, oud-premier Vo Van Kiet, de huidige machthebber op van houding te veranderen en „oprechte” dialoog aan te gaan met de politieke dissidenten. In een interview met de BBC zei Vo (86) dat de autoriteiten er niet voor moeten terugdeinzen om „te spreken met degenen die een ander standpunt innemen”.

Vo was premier tussen 1991 en 1997. Eind jaren tachtig was hij betrokken bij het tot stand brengen van de economische hervormingen in Vietnam, die in de jaren daarna resulteerden in hoge groeicijfers. Begin dit jaar trad Vietnam toe tot de wereldhandelsorganisatie WTO. Maar net als in China blijft de communistische partij in Vietnam vasthouden aan haar machtsmonopolie.

De nu veroordeelde nieuwe generatie van dissidenten is nauw betrokken bij pogingen de discussie over politieke vrijheden aan te zwengelen, daarbij gebruikmakend van internet. De 28-jarige Le Thi Cong Nhan, die vanochtend vier jaar kreeg, is woordvoerster van de Vietnamese Progressieve Partij. Een van de oprichters van deze verboden partij, de katholieke priester Nguyen Van Ly (60), werd afgelopen maart al veroordeeld tot acht jaar wegens staatsondermijnende activiteiten.

Ly was ook een van de ondertekenaars van het Manifest voor Vrijheid en Democratie dat op 8 april van het vorig jaar werd opgesteld door 118 sympathisanten. Ook de 39-jarige Nguyen Van Dai, oprichter van het eveneens verboden Comité voor Mensenrechten in Vietnam, behoorde vorig jaar tot de ondertekenaars. Hij kreeg vanochtend te horen dat hij vijf jaar de cel in moet. Volgens de rechter zijn de veroordeelden schuldig aan „het verspreiden van propaganda tegen de staat”, en waren ze ook van plan „sabotagedaden” te ondernemen in de aanloop tot parlementsverkiezingen, later deze maand.

Terwijl de nieuwe dissidenten de cel in moeten, werd deze week een prominente oudere dissident, de ‘verrader’ Phan Van Ban, na 22 jaar cel uit „humanitaire overwegingen” vrijgelaten. Hij is in ballingschap gegaan in de VS.