Vallejo`s afscheid van een idioot land

De bekende Colombiaanse schrijver Fernando Vallejo (1942) neemt afstand van de Colombiaanse nationaliteit om op die manier een statement te maken tegen het geweld in zijn land, zo meldt AFP. `Dit slechte Colombia is niet langer het mijne en ik wil er niets meer over horen`, zo verklaarde hij in een radioboodschap op de Colombiaanse zender Caracol. Vallejo, die met La Virgen de los Sicarios een bestseller schreef, leeft al geruime tijd in Mexico maar wil zich er nu definitief vestigen. Daarom diende hij er een naturalisatie-aanvraag in. Vallejo groeide op in het door geweld getekende Medellin en zegt: ”Vanaf mijn kinderjaren had ik door dat Colombia een moordend land is, misschien wel het meest gewelddadige van de planeet. En toen president Uribe werd herverkozen, heb ik ontdekt dat het ook een idioot land is.”

In La virgen de los sicarios, in het Engels vertaald als Our Lady of the Assassins, staan afrekeningen en gratuite misdaad in Medellin centraal. Het boek is in 2000 verfilmd door de Franse regisseur Barbet Schroeder.

Met bijdragen van Dirk Leyman en Arjen Fortuin

Zie ook: http://papierenman.blogspot.com en www.nrc.nl/boekenblog