Turkse parlement stemt voor verkiezing president door volk

Ankara. Het Turkse parlement heeft gisteren een grondwetswijziging doorgevoerd die het mogelijk maakt dat de president direct door het volk wordt gekozen. Nu wordt de Turkse president door het parlement gekozen. Van de 550 parlementariërs stemden 370 voor het amendement, waardoor de vereiste tweederde meerderheid ruimschoots gehaald werd. Het amendement moet nog worden ondertekend door de seculiere president Sezer voordat het kracht van wet krijgt. Sezer heeft al laten doorschemeren dat hij zijn vetorecht zal gebruiken om de wet tegen te houden. Het voorstel tot de grondwetswijziging is ingediend door de regerende islamitische AK-partij, die de verkiezing van haar presidentskandidaat zag mislukken door een boycot van de seculiere oppositie. De AK-partij heeft gezegd dat het de grondwetswijziging in een referendum aan het volk zal voorleggen als Sezer zijn veto gebruikt. Volgens een opiniepeiling zijn is er grote steun onder de Turkse bevolking voor een direct gekozen president.